Seindah Cerita: October 2013

Pengambilan polis sukarelawan 2013

Ini banner yang asal..
tapi kalau kita pegi pada website sistem permohonan..
Bermakna boleh mohon lagi la bagi jawatan Konstabel Sukarelawan PDRM nie..
Tahu pasal pengambilan nie pun sebab malam tadi isi kan untuk orang..:)


Syarat dan kelayakan adalah seperti berikut:

1.JAWATAN INSPEKTOR SUKARELAWAN SIMPANAN POLIS LELAKI / WANITA:
- ELAUN PENUGASAN
• Elaun penugasan RM 7.80 sejam
- SYARAT SKIM PERKHIDMATAN
Warganegara Malaysia.
Berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 45 tahun pada tarikh temuduga.
Kelayakan:
• Telah ditauliahkan sebagai Inspektor Kor Sukarelawan Siswa Siswi (Kor SUKSIS).
• Mendapat kelulusan dan kebenaran dari Ketua Jabatan/ Majikan untuk berkhidmat sebagai Sukarelawan Simpanan Polis.
• Bersih daripada sebarang tapisan rekod keselamatan.
• Tidak menjadi ahli anggota lain-lain badan beruniform yang boleh dikerah tenaga di dalam keadaan darurat.
• Pengawal Keselamatan/Jaga yang bertugas dengan Kerajaan/ Badan Berkanun tidak layak memohon.
• Perkhidmatan Sukarelawan Simpanan Polis adalah tertakluk kepada jadual perintah/ peraturan/ kaedah PVR Regulations 1956, Akta Polis 1967 (Akta 344) dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara Bahagian A 502.


2. JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN POLIS LELAKI/WANITA



- ELAUN PENUGASAN

• Elaun penugasan RM 6.00 sejam



- SYARAT SKIM PERKHIDMATAN

Warganegara Malaysia

Berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 45 tahun pada tarikh temuduga.

Kelayakan:

• Tamat SPM atau setaraf dengannya.

• Mendapat kelulusan dan kebenaran dari Ketua Jabatan/ Majikan untuk berkhidmat sebagai Sukarelawan Simpanan Polis.

• Bersih dari sebarang Rekod Jenayah/ Rekod Cawangan Khas.
Tidak menjadi ahli anggota lain-lain badan beruniform yang boleh dikerah tenaga di dalam keadaan darurat.
• Pekerja-pekerja dari kumpulan Key Personal seperti Hospital/ TNB (breakdown)/ Telekom (teach), Pegawai Keselamatan/ Jaga yang bertugas dengan Kerajaan/ Badan Berkanun tidak layak memohon.
• Sila sertakan 1 salinan kad pengenalan, Sijil Kelahiran, Sijil Akademik dan Sijil Berhenti Sekolah/ Tamat Sekolah.
• Perkhidmatan Sukarelawan Simpanan Polis adalah tertakluk kepada jadual perintah/ peraturan/ kaedah PVR Regulations 1956, Akta Polis 1967 (Akta 344) dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara Bahagian A 502.


- KELAYAKAN FIZIKAL

Pemohon – pemohon hendaklah mempunyai ukuran fizikal dan pancaindera seperti berikut:
• Tinggi sekurang-kurangnya: Lelaki: 162cm, Wanita: 152cm
• Berat badan sekurang-kurangnya: Lelaki: 50kg, Wanita: 48kg
• Mempunyai penglihatan yang baik;
• Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat. Dan;
• Diakui sihat oleh Pegawai Perubatan Kerajaan termasuk pemeriksaan X-Ray.


Permohonan dan maklumat lanjut, sila layari Portal Rasmi PDRM di www.rmp.gov.my  atau Sistem Semakan Online - SSO).

seindahcerita: selamat mengisi borang :)

ASTRO NJOI SIARAN TV PERCUMA TANPA BAYAR

Siapa yang dah guna astro njoi?

ASTRO- NJOI
Pertama di Malaysia servis siaran TV percuma daripada stesen TV terbesar ASTRO.
Ianya sangat sesuai untuk penjimatan TANPA YURAN BULANAN

TENTANG NJOI
Dengan Njoi, anda boleh menikmati 22 saluran TV dan 20 saluran radio
digital secara percuma sepanjang hayat

TERMA DAN SYARAT
Tanpa Kontrak
Tanpa Yuran Bulanan
Nama Black List Astro Layak Memohon
Hanya bayar Set Dekoder Njoi HD Sekali Seumur Hidup

DAFTAR PERCUMA

seindahcerita : kami sudah,anda biler lagi..hihihi

Mana poie nie?


Salam..
selamat Pagi..
hamboi2...den ado nie ha..
kursus la...3 hari..

Serius byk gler benda nak share..
sepanjang tak update nie..
rindu gler x BW blog kengkawan..
jap lagi nieyl sampai ok..
seindahcerita: mr.arrogant dah x arrogant da..hihihi

Nasi Minyak ke Nasi Ayam?

Salam..
selamat pagi jumaat semua..
rindu x update..ari isnin nak update tapi x sihat..
ari selasa lak mc tido je kat umah...
arini baru nak up cter..

minggu sudah..niat di ati nie nak la try wat nasi minyak..
siap tgk resepi lagi nie...
jadi tuh jadi laaa...cume asben kate..
nasi tu dah macam nasik ayam daaa..hehehe~
xpela..janji jadi nasi nyer..bukan jadi bubur kan..

jelatah tuh lak bukan nieyl yg wat..
en.suami yang buat..pandai gak la die...
mak pun cakap sedappp..haha..

Minggu nie xde nak cter ape..
sebab dapur dah start x berasap kembali..hahaha..

seindahcerita: malam balik kg kejap de kenduri

Sayang isteri katanya

Salam..
selamat petang..
sebelum pulang ke umah untuk bercuti 2 ari ni..
up 1 entry yea..
klu nak harap kan sabtu ngan ahad update..
hampeh..wat keje umah x abis2..
dgn berjalan ke sane ke sini lagi..

En.husband beli kan benda nie..
memula tuh mmg xnak..
sbb x penah makan..
tapi tergoda lak tgk strawberi ngan almonds tuh...
Makan sekali mmg nak lagi..haha..
so,setiap pagi lepas minum air suam..
nieyl akan makan benda nie dlu...
baru kan benda lain..
layan jugak la benda nie...
Sedaaaappp..
nieyl beli 1 kotak kecik je  de 3 bar..
beli kat giant..
Macam2 perisa ade..cuba laaa...:)

Untuk semua..
Selamat bercuti...:)

Seindahcerita: kat luar dah bunyi guruh...tapi masih cerah lagi..

Sup Tulang Aidil Adha

Salam..
Selamat Pagi Jumaat Semua..
Mood cuti kembali lagi..
dlm kepala nie dah de macam2 plan nak buat ari sabtu n ahad..
Ape2 pun tgk la klu plan menjadi..hehe..
biasa last minit hampeh..hahaha

Ok la..cter pasal sup tulang nie..
Ya Allah..mase anak dara dlu bukan kata masak..
periuk ngan sudip pun nak pegang payah..hahaha..
(jangan tiru macam sye yaaa)

Jadi kira nyer ini adalah kali pertama dalam hidup..
Masak Sup tulang...
Suami nak makan.. :)
Dapat byk jugak la tulang..rezeki...
so,masak dlm satu periuk besar jugak la..
risau jugak la..rasa nyer..
sebab first time buat kan..
Alhamdulillah...en.suami kate sedap...
Abg nieyl pun kate untuk kali pertama masak mmg sedaaapp..
wah...gitu...nak resepi?segan nyer la...kang x sedap jgn marah yea..:)
sbb nieyl masak ikut selera nieyl jer.. :)

Resepi Sup Tulang
15 ketul tulang 
8 biji bawang merah kecil (kisar)
5 biji bawang putih (kisar)
2 inci halia (kisar)
2 sudu lada hitam (serbuk)
3 paket kecil rempah sup adabi
2 paket sup bunjut adabi
3 biji ubi kentang

Bahan Tumis

5 biji bawang merah kecil (hiris)
3 biji bawang putih (hiris)
2 batang kayu manis
6 biji bunga cengkih
5 biji bunga lawang
6 biji buah pelaga

Cara-caranya

1)Rebus daging seketika untuk keluarkan darahnya (dlm 15minit)
2) Buang air rebusan tu..
3) Air kena 2x ganda tulang dan rebus.
4)Panaskan minyak tumis bahan2 tumis tadi sampai naik bau wangi
5)kemudian masukan bahan tumisan dalam periuk rebusan tulang tuh
6)Masukkan bahan yang di kisar dan serbuk lada hitam
7)Masukkan sup bunjut, rempah sup (campur ngan air)
8) Rebus tulang dalam 1-1 1/2 jam
9) Masukkan kentang + garam, secukup rasa..

seindahcerita: selamat mencuba :)

Glamor katanya mereka

Salam..
Selamat Pagi semua...
Selamat Hari Aidil adha pada semua...
ha..ade yg baru start keje arini...
ha..jangan masam2 yea..
esok dah jumaat..
pastu kite cuti kembali..hehe~
alangkah best nyer seminggu 3 ari aje keje...hahaha..

K la nak cter ckit nie...
Ari ahad lepas..dapat whatsapp dr member kat oversea sane tuh..hihi..
dok kate muka yg x berape nak comey nie masuk paper..
memula tuh pelik gak..dah kenapa masuk paper lak nie kan..
ish..x puas hati tuh..soh serta kan picture..
sekali gambar nie daaaa..
kalau nak tahu...mase nie mmg la nmpk de sorang jurugambar dok amek gambar..
asyik2 gmbr belah nieyl nie..
tapi x terpikir lak jurugambar nie dr paper mane2..
igt nyer die jurugambar biase je..
sekali jurugambar paper daaaa..

Tak ape la..ade gak dlm hidup gambar kuar dlm paper..
walaupun xde glamor..hahaha

seindahcerita: betul ker khabar angin psl internet banking akan di hack??

Alhamdulillah..selamat dapat dahhh :)

Salam...
Selamat Pagi Semua..
Ade yg masih bercuti ker?
nieyl dah pun masok keje pagi nie...
mood masih lagi mood cuti laaa...
sbb pagi tadi pun terlewat masuk...
igtkan cuti lagi..upernyer dah keje..:)

Nak share nie...
Alhamdulillah...salah satu benda dlm waiting list..
dah termakbul..katenyer... :)

seindahcerita : now,nak carik bajet beli tv plak.. :)

Besday Mak

Salam..
Selamat Pagi Semua..
Dah makan pagi semua?
Alhamdulillah..pada yg berpuasa..
selamat berpuasa..

Ok tanggal 5 Oktober yg lalu..
Genap lah 61 tahun usia bonda tersayang...
Syukur Alhamdulillah...masih di beri kesihatan yang baik..
Semoga emak dipanjangkan umur..
di murahkan rezeki...
we love u forever..

So,nieyl de nak share beberapa keping gambar..
yang sempat di amek..Tok di kongsikan bersama..:)
kek nie last minit nieyl pi carik..sbb nyer disiang ari sibuk memasak
ini lah dia bonda yang melahirkan kami 9 adik beradik..:)
Hampir setiap tahun kami sambut besday makkk walaupun ringkas :)
nampak tuh menu nyer..
ha..seawal 6.30 pagi nieyl drive bawak my sister pegi pasar borong..
beli barang..hampir pukul 10 pg baru smpai umah..hihihi..

Ikan goreng
kerabu pucuk paku
udang sambal petai
Sup fish ball
Daging n perut masak lemak cili api..
Soto
mee goreng
Mcm biasa la rutin, mak ayah fiqa tgh makan..
so,aunt kene dukung fiqa...main ngan fiqa..:)
semoga aunt pun dapat baby girl nant..Insya'Allah..
semoga Allah beri rezeki itu pada Ku aminnn..
kalau ikutkan nieyl de 3 org kakak..seorang dah meninggal..
so tinggal 2 aje..so,kami bertiga saja anak perempuan mak..
hihi~nie mohd rafiq..manje ngan aunt nieyl dia...
nenek ngan cucu..wow!lagi tinggi cucunyer..:)
nie ustazah fadilah..hihi~nie cucu mak yang sulung..
umur 21tahun..sebaya ngan adik nieyl yg bongsu..
Die keje sebagai guru agama di sekolah PJ..
yg nie pun cucu jugak..form 2 sebaya ngan cucu yang tinggi tuh..

Mane adik beradik lelaki?
ade je..cume yg xde family abg yg sulung sbb abg kena duty 24 hour..
n saddam pun xde..sbb die kena standby kat kem. :)

Insya'Allah..semoga tahun depan lebih meriah sambutan besday mak..:)

seindahcerita : sayang mak sangat2...

Sifir 9


seindahcerita: Hmmm..oohh...cmtuuu..

Samsung Again

Salam..
Selamat pagi semua..
segar2 kan mate tuh yea...
dah masuk ari selasa daaa..

Siapa tgk cter LOVE U MR. ARROGANT??
sendiri tanya..sendiri jawab la...SAYA...
layan gak cter nie...:)
xpe2..skrg x nak cter psl Mr.Arrogant nie..

adeh nieyl bukan men lagi melaram pakai hp S4..
wah-wah...bukan men lagi..
belagak..haha~jeles
Die x pela..xde ape2 tanggungan pun...
tanggung diri sendiri jer..

sebelum nie nieyl pakai hp samsung jugak..
Samsung Wonder..dah dekat 1 tahun 4 bulan cmtu laaa..
So,mungkin da tibe mase nyer nak bertukar lagi..
ha..nieyl bukan suke2 nak tukar ok..
sbb hp skrg nie bermasalah...
RAM die kecik..so,byk benda nieyl x leh nak wat dlm hp tuh..
kejap2..heng..heng..heng...
memula tuh ok lagi laaa..lelama jadi fedap gak laaa...

Bukan kate hp nie x OK..
Cume hp yg nie x sesuai tok nieyl kot..
sbb nieyl mmg suke on9 fb,whatspp, we chat..
pastu ngan calender planner lagi..
ngan email opis lg..so,byk benda yg memerlukan nieyl bertukar..

Tapi belum tukar lagi..
Insya'Allah dalam mase terdekat nie..
Sbb tgh serve lagi..
cume yg dah de dlm minda..

Samsung Galaxy Grand ..

seindahcerita: en.husband nak beli smart tv..waduh!

Primavera again

Salam..
Perut dah mula buat irama n lagu nie..
alahai...sabor2...

kalau tak silap nieyl..
last nieyl beli kasut kat primavera nie..
tahun 2013 mase nak kawen..
sebab nyer mmg jarang beli kasut kat primavera nie..
tapi lepas jer beli 1 kasut..
terus jatuh hati dan terus beli lagi..
haha~nieyl x suke sgt heel..
suke yg simple2..
yg x sakit kaki klu nak berjalan lelama...
so,bulan nie dapat la nieyl rembat 1 kasut kat primavera nie...
lepas tuh saje je la jenjalan kat butik carlo rino..
sbb nak tgk2 beg..tapi syg laaa...
xde yg berkenan di hati nie...

Asben kate xpela..nnt kite tgk tempat lain... :)
ha..dgr tuh...itu tanda nyer berpotensi MINTA sponsor..hihihi
seindahcerita:  ade beberapa benda yg masih waiting list.. :)

Kesabaran dan Keikhlasan

Salam..
Selamat Pagi..
Mulai hari isnin dengan senyuman :)
seindahcerita: itu lah manusia...

Doa Murah Rezeki

Salam Jumaat Semua...
Syukur Alhamdulillah..
Bernafas,menikmati ciptaan nyer dan beriman kepada-Nya...

Alhamdulillah..rezeki semakin hari semakin murah...Amin

seindahcerita: rezeki yg kite dapat,jgn kedekut..bersedekah la..:)

Kerang bakar

Salam..
Selamat Pagi..
pagi nie sgt2 kelam kabut...
sbb lewat sampai opis pagi nie..
jangan di tanye kenapa..
ini lah die akibat tidur lepas makan..hahaha..
next time x leh da wat cmtuh...

Nieyl mmg suke je makan kerang bakar nie..
tapi tgk jugak..kekadang..dieorg bakar kerang sekering-kering nyer..
x berapa sedap laaa...
tapi malam tadi kerang yg nieyl makan mmg sedapp..
bukan sedap ape..die xde la kering smpai kecut tu..
x nikmat la makan cmtuh kan..
nie die basah2 ckit tapi die masak ok..hihi

seindahcerita: tersalah wat invois pagi nie..dah kena wat 2x..ish..

Mihun Sup di Malam Hari

Salam..
Selamat Pagi Semua..
Arini berawan biru la..
arini segalanya biru..

lutut mcner?masih lagi seperti semalam..
masih tak ade ape2 perubahan..
nieyl rasa sbb mase bawak kete nieyl tak suke depan-depan..
jadi klu tekan pedal tuh guna hujung2 je..
mungkin sbb tergantung kot kan..
sebab sebelah je yg sakit...yela..Auto kan..
so,kena bawak manual balik nie...

Semalam balik2 keje jer siap2 terus pegi nilai..
Carik kain putih nak wat baju..
Pastu g carik puff untuk catering hari nie...
balik2 je dah pun kol 8.30..
penat jugak la...mandi2...siap kan invois2 catering..
panas kan sup tulang yg beli ptg tuh..
celur bihun...
Siaaapppp..Bihun Sup katenyer...

Jadi la yang..
sbb nyer mmg penat sgt..
badan x rehat..arini pun same...
ari mengemas umah...:)

seindahcerita: bler la kite nak benti buat ape2 keje umah..hihihi

aduh..sakit nyer lutut

salam..
Selamat Pagi..
jgn tanye dah sarapan ke belum yea..
sbb nyer arini nieyl masih belum sarapan lagi..
terlewat pagi nie nak sarapan..
lagipun x lapar lagi sbb nyer mlm tadi sebelum tdo dah menterdarah burger..
hahaha~jgn tiru gaya hidup ku ini..

k la nak cter nie..
3 4 ari nie..xtau la kat mane silap yea..
bahagian lutut nie terasa lain mcm..
memula just pk esok luse ok la kot..
tapi kira dah seminggu gak laa...
lutut belah kanan nie sakit...
setiap malam asben terpakse sapu minyak panas sebelum tidur..

Semalam pegi Giant beli susu..
tok tulang nie..
asben soh minum...tok penjagaan tulang...
yela..kang sape lak nak wat keje2 umah..siapkan makan pakai die kan..
tulang nie nak pakai lame nie...:P

Seindahcerita: belajar minum susu :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seindah Cerita Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign