My New Bloglist

My New Bloglist | Welcome back,selamat bekerja kepada yang bermula kerja hari isnin ini harapnya tiada monday blues ya hari ini. Last week hari selasa, nieyl saja je post status untuk mencari bloglish baru. Tak sangka ramai yang nak jadi bloglist nieyl kali ini, terima kasih banyak-banyak. Dan nieyl tidak buat permilihan, nieyl letak semua yang tinggalkan link tu ke dalam bloglist nieyl yang baru. Dan InsyaÁllah nieyl akan singgah sekerap yang mungkin. So, uolls pun kalau rajin singgah la blog nieyl selalu tak pun, masukkan juga link blog nieyl dalam bloglist korang..hihihi.. 😊


Untuk senarai penuh bloglist nieyl yang baru, ada di ruang tepi blog ni..kepada yang tak sempat nak tinggalkan link,xpe..bulan-bulan lain nanti nieyl akan open lagi ok..apa² pun tq semua yg tinggalkan link korang...♥



Continue Reading…

Finally..dipersembahkan..


Finally..dipersembahkan | Ada yang komen kata tak sabar nak tengok hasil gabungan idea nieyl, kak naz dan team. Jom nieyl share keseluruhan gerai jamuan nieyl pada tahun 2017. Alhamdulillah daripada 2 kepala menjadi juga hasil yang cukup sempurna di mata kami berdua.


Ok ini lah dia keseluruhan gerai jamuan raya team nieyl. Cantik tak?berkonsepkan moden raya tapi masih lagi mengekalkan identiti hari raya dan menu semuanya Italian punya masakan yang dah sinonim dengan rakyat malaysia.


Gabungan warna purple, pink,putih dan kuning adalah sangat tempat dalam decoration kali ini. Terserlah sangat yang warna kuning tu kan.  Nasib baik lampu kelip-kelip tahun lepas ada beli 2, so..kita buat juraian air mata..bila on,memang cantik..


Ini bahagian jelly dan koktail, time ni belum siap bancuh lagi..idea asalnya nak sandarkan KLCC pada stand,tapi disebabkan tak terserlah bila letak bawah. Dapat idea letak atas meja biar melebihi wallpaper dinding tu. cantik tak?


Tampal wallpaper sebenarnya tiada dalam plan, ianya datang last minit bila berfikir nak letak mini cooper dekat dinding seperti gambar dekat atas ni..bila dah tampal,jadi cantik siap ada jalan raya lagi..

Dari sehari sebelum majlis lagi,sehingga hari kejadian..decoration ni salah satu yang berjaya menarik perhatian orang ramai.Sebab biasanya kita akan jumpa decoration seperti ini di hotel-hotel sahaja kan?tapi untuk tahun ini kita buat khas untuk jamuan raya 2017. Super hebat idea kak naz ni..



Kelainan sedikit kteorang sediakan cawan berisi air anggur untuk para juri yang akan mengadili untuk pertandingan gerai tercantik. Thank you kepada yang sudi bawa kan cawan yang cantik ni..


Antara menu yang paling cepat habis adalah garlic bread + mushroon soup , buat pengetahuan korang, garlic bread ni bukan di buat di rumah ya, semuanya di sediakan di pejabat. Nieyl sendiri pun tak sempat nak tengok macam mana dieroang buat,sebab buzy buat kerja di hadapan. 


Menu yang paling lain dari yang lain adalah pasta, gerai jamuan kali ini ada pelbagai jenis pasta yang boleh di rasai, kuah speghetti dan carbonara. Selain itu juga kita ada macam² lagi makanan termasuk ada kek raya.. 😄


Nama gerai yang di pilih adalah italia di wilayah. Ok frame ni biasalah nieyl beli dekat Ikea, manakalah tulisan semua nieyl juga balance kain flanel yang lebih buat lampu gantung hari tu. So, tak nak membazir. Frame tu pun belakang dia yang berwarna putih tu nieyl guna kertas A3 sahaja, so..nieyl tak rosakkan frame tu pun..sebab nieyl boleh guna lagi frame tu di masa-masa akan datang. 

Oklah korang, rasanya cukup lah nieyl cerita tentang persiapan gerai jamuan raya tahun ni. InsyaÁllah tahun depan kalau panjang umur,nieyl share lagi deco gerai tahun depan ya...😉 hope korang suka la decoration yang nieyl tunjukkan tu..mana lah tahu boleh buat tahun depan untuk jamuan raya pejabat korang pula kan...

Happy weekend korang!


Continue Reading…

Testing Deco

Testing Deco | Sehari sebelum majlis jamuan raya bahagian, selepas waktu lunch semua gerai berkumpul dan bekerja keras untuk menghias gerai masing-masing ha time ni dah tak ada nak sorok apa-apa lagi dah, time ni semua benda kita keluarkan. Ada yang tanya kenapa nieyl pilih warna purlpe + pink , ok sebenarnya berbalik kepada konsep kita yang moden raya yang biasanya kalau kita pergi ke rumah-rumah moden mereka suka mengenakan warna-warna langsir yang cerah dan ceria. Yang keduanya adalah bila kita shoot atau snap gambar, warna dalam camera sangat cantik dan terang. Ha..kalau tak percaya,nanti next entry nieyl share.


Maaf ya..gambar dekat atas ni agak kelabu sikit,so tak berapa nak nampak sangat warna gold dan silver yang nieyl nak tonjolkan tu..Cuba tengok gambar yang bawah ni lebih jelas.


Ok, konsep gerai adalah moden raya dan pemilihan nama kedai pula adalah ITALIA DI WILAYAH. Jadi, gerai cawangan nieyl akan menyediakan makanan italia. So,sangat berbeza dengan gerai-gerai lain yang lebih kepada makanan yang biasa kita perolehi di rumah terbuka dan jamuan raya. Time ni belum betul-betul deco lagi, masih lagi dalam proses testing barang-barang deco yang ada.


Mesti ada yang kata, eh..kenapa ada kain warna biru tu..ok², sebenarnya itu bukan warna kain yang nieyl nak guna ya, ini hanya testing sahaja.Next entry yang betul-betul deco punya. Banyakkan pasta-pasta yang pelbagai jenis dan warna. Ya..semuanya beli tapi tak adalah sampai membazir pun, sebab setiap botol tu nieyl letak kertas di bahagian tengah dia...hanya keliling sahaja di letakkan pasta. So,tak banyak pun guna pasta..tapi still nampak macam banyak kan...mainan psikologi penting..hihihihi...


Nampak macam real tak KLCC tu?berlatar belakangkan awan dan rumput-rumput. Ha..wallpaper tu nieyl ngan kak naz tampal malam rabu yang balik pukul9.30 malam tu. Memang sangat mencabar tau, time ni badan pun dah tak selesa,panas tak ada aircond pastu tinggal berdua pula tu..ish,memang time ni emosi kena kental..huhuhu..


Ok, seperti yang nieyl janjikan semalam..inilah dia mini cooper yang dah siap di cat. Macam mana?cantik tak?cantikkan..berterima kasih sangat dengan kak naz,sebab dia berjaya menjadikan fantasi nieyl kenyataan dalam waktu yang sangat singkat ini...suka sangat.. ♥

Continue Reading…

Fantasi Mini Cooper dan KLCC

Fantasi Mini Cooper dan KLCC | Teringat bila masih berfikir-fikir decoration yang lain dari yang dah selalu dibuat. Memula kak Naz bagi idea dekat nieyl untuk bina KLCC menggunakan botol, actually itu memang satu idea yang bagus sebab bertepatan dengan #janganmembazir selain itu ianya menggunakan barangan yang terbuang. Tapi harapan nak gunakan botol terpaksa dilupakan,sebab memerlukan botol yang banyak. Sambil-sambil berfikir macam mana nak dirikan KLCC, nieyl terfikir why not kita buat kereta juga,raya di bandar mestilah ada kereta yang mewah lagi cun kan. Google lah kereta mini cooper yang cantik tu,pada asalnya nak print je..tapi ada idea yang lebih bernas iaitu lukis.

Ini keadaan bilik nieyl, semua barang memang di longgokkan dekat sini sebab gerai jamuan semua buat di aras nieyl, cawangan nieyl semua di aras 5. Lagipun kalau nak buat apa-apa bilik nieyl lebih privasi jarang orang masuk. 


Tadaa!Ini lah kereta yang Kak Naz tolong lukiskan dan nieyl tolong potong gabus ni ikut bentuk kereta.Ha..besar tau kereta ni lebih kurang paras peha.Ha..kereta ni belum siap sepenuhnya.Nanti dah siap semuanya..korang akan dapat tengok cantik ke idak..nanti komen okay..


Ok,sambung tadi pasal KLCC yang nieyl dan kak naz nak sangat buat tu, akhirnya kiteorang pilih untuk print canvas,gunting dan tampal atas gabus yang tebal. Ok gabus yang ni kalau tak silap nieyl harga dia agak mahal sebab dia tebal RM13 lebih. Nasib baik sehari sebelum majlis jamuan, ramai juga yang memberi sumbangan tenaga. Sebab masa tu memang nieyl dengan kak naz kena fikir itu ini untuk tentukan dekat mana nak letak backdrop,lampu dan lain-lain..

Sebelum pembantu-pembantu ni balik jam 5.00 petang, Alhamdulillah KLCC dah pun siap dan berjaya di tegakkan dengan selamat. Hanya tegak je dulu,sebab nieyl dengan kak naz masih belum ada idea lagi time tu nak letak KLCC ni dekat area mana..ha..nampak tak?suruh orang buat,tapi tak plan nak letak dekat mana. Sebenarnya,kalau korang nak tahu,kita orang hanya ada masa lebih kurang 4 hari sahaja nak kena sediakan semua ni.so,memang orang kata nak tidur pun boleh berfikir-fikir la..hihihi...


Tenaga kerja orang lelaki memang sentiasa diperlukan, terutama sekali membina tempat nak letak lemang, panjat-memanjat,gantung-gantung tu semuanya nieyl minta bantuan pegawai-pegawai lelaki. Nasib baiklah dieorang ni ada yang jenis ringan tulang nak juga membantu. Dalam pukul 5.30 tu dekat pejabat dah ramai yang beransur pulang. Nieyl dengan kak Naz balik lewat sangat hari tu. Sebab banyak benda yang nak kena buat lagi.


Nieyl dan kak naz balik dalam pukul 9.30 lebih kurang macam tu, nieyl pun sempat design dan tulis nama-nama menu untuk dipamerkan keesokkan hari nya. Disebabkan tema moden dan raya di wilayah, so, setiap menu di beri nama tempat-tempat di selangor. Ha..yang bagi nama ni pun kreatif sangat, tq sebab sudi tolong fikirkan, so..nieyl just design, taip , print dan frame kan. Cantik tak?hihihi..Rasa-rasa korang, korang dah boleh ke bayangkan macam mana rupa gerai jamuan nieyl tu nanti?hihihi...

Oklah, esok nieyl sambung lagi yaaa...banyak sangat nak share ngan korang...stay tuned tauu...bye²...

Continue Reading…

DIY printables Lamp

DIY printables Lamp | Kalau semalam nieyl nak share DIY memotong huruf untuk backdrop gerai jamuan raya, kali ni nieyl buat DIY lamp untuk digantungkan. Idea ni dapat bila berfikir selain dari ketupat yang biasa kita akan gantung atas siling, apa yang mungkin boleh di gantung untung nampak macam lampu. Kalau guna lampu yang betul, bermasalah sebab berat, wayar pula susah kan di sorokkan. So, cari sesuatu yang boleh di lihat seperti lampu dari jauh.


kalau ada yang tanya nieyl guna apa untuk buat lampu ni, korang boleh try search atau cari kedai yang ada jual kain craft. Kalau tak silap nieyl nama dia kain flanel . Biasa kita nampak orang buat craft. Ok kain flanel ni dia ada pelbagai jenis mengikut ketebalan yang kita nak. Nieyl beli yang nipis sahaja sehelai RM1 lebih, size A4. Ada juga jual dalam size yang besar,kalau nak banyak.


Ha..nieyl dah siap gunting dan tampal, Alhamdulillah..walaupun nampak mudah, ianya perlukan kesabaran,nak gunting mengikut cetakkan. 


Nah!close up sikit hasil DIY yang nieyl buat untuk gerai jamuan raya cawangan nieyl. Pemilihan warna adalah sangat penting tau, if korang nak warna yang ceria, pilih 3 sahaj warna..jangan lebih sebab kalau banyak sangat warna, jadi tak berapa nak cantik. 

Ok, nanti nieyl sambung lagi..stay tuned tau..kalau nak tengok hasilnya..♥


Continue Reading…

Motivasi Bekerja

Motivasi Bekerja | Sukses bukanlah kebetulan, sukses adalah kerja keras,tekun belajar, berkorban dan yang penting  ialah mencintai pekerjaan kita. Selalu kita dengar orang kata "duit tidak akan jatuh dari langit". Bermaksud tanpa usaha,tanpa kerja keras tidak mungkin kita akan dapat ganjarannya iaitu kalau kita bekerja,kita di bayar gaji..tapi kalau tidak bekerja,tak mungkin orang akan bayar kita gaji..Kalau nak berjaya dalam kerjaya, mencintai kerja yang kita lakukan supaya hati dan jiwa kita pun tenang buat pekerjaan yang kita suka bukan kerana terpaksa..
Continue Reading…

Memotong ABC

Memotong ABC | Setiap tahun bila tiba jamuan raya bahagian, semua cawangan menantikan nya, sebab ianya sangat meriah bukan sahaja dapat menjamu selera malah dapat melihat kreativiti setiap cawangan menghias gerai masing². So,tahun ni ada 4 cawangan bermakna ada 4 gerai yang berbeza mengikut negeri. Tahun ini Alhamdulillah, cawangan nieyl dapat negeri selangor,wilayah dan Ipoh..


Tahun ni idea untuk backdrop gerai by nieyl dan untuk decoration by kak naz dan di bantu oleh mereka-mereka yang rajin. Bila dapat je tema negeri, nieyl terus je google mencari idea yang agak moden sebab yela raya di bandar kan,konsep bandar mesti ada dan motif raya tu pun wajib ada. So,masa untuk berfikir tu tersangatlah singkat.Jadi, kita start yang mana kita boleh buat sendiri dulu.

Print perkataan "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN" lepas tu gunting dan tampal atas gabus,dan kemudian potong ikut huruf. Nieyl buat semalaman juga dekat rumah. Nasib en.husband teman sambil tengok tv..hihihi..tak adalah nak buat sorang-sorang..


Tadaa!dah siap pun salah satu deco yang nieyl nak letakkan dekat bacdrop, nieyl pilih warna putih sebab backdrop nieyl warna terang so,warna putih ini akan nampak timbul bila dah lekatkan nanti. Kalau ada yang tanya nieyl guna apa potong gabus ni. Korang boleh cari alat potong gabus ini dekat kedai-kedai alat tulis atau kedai yang ada jual gabus/polistren ni. Murah sahaja..

gambar dari google

Ok..nanti nieyl share lagi apa yang nieyl DIY lagi untuk gerai jamuan raya yang mungkin boleh jadikan inspirasi korang tahun depan. Kalau ada pertandingan gerai tercantik macam bahagian nieyl lagi seronok..
Continue Reading…

Jom bakar kalori dengan berlari dan berenang

Jom bakar kalori dengan berlari dan berenang | Kalau di tanyakan kepada siapa yang taknak tubuh yang sihat,segar dan yang paling penting fit. Kalau nieyl sendiri pun nak juga cuma malas dan rajin sahaja menjadi kuncinya. Persoalannya berlari atau berenang yang banyak membakar kalori? Sebenarnya kedua-dua aktiviti ini ada manfaatnya yang tersendiri. 

 gambar hiasan dr google

Berenang merupakan salah satu olahraga yang menyihatkan keseluruhan tubuh badan kita sebabnya kesemua otot digerakkan ketika kita berenang. Apa yang lagi menariknya hanya perlu berenang selama 30 minit kita mampu bakar sebanyak 400 kalori. Jadi, kalau suka berenang, lagi lama kita berenang lagi banyak kalori yang kita akan bakar..wow!


Nieyl selalu akan memilih berlari atau berjogging sebabnya nieyl tak reti berenang dan takut air dalam. Berlari merupakan satu olahraga yang paling mudah dilakukan oleh sesiapa sahaja. Dengan berlari kita boleh membantu meningkatkan kekuatan dan otot pada bahagian bawah lutut. Kalori yang mampu di bakar ketika berlari adalah 350 selama 30 mint berlari. 

Untuk mengekalkan kesihatan yang baik dan sihat. Jom luangkan masa selama 30min untuk membakar kalori yang terkandung dalam badan kita selepas seharian makan makanan yang sedap-sedap..

Continue Reading…

Ellsa busyuk Maklong

Ellsa busyuk Maklong | Yeay...Alhamdulillah hari ini telah selesai kesemua jamuan di bulan Syawal, perut pun dah sendat, berat pun nak naik berkilo-kilo,lemak jangan cakap lah dah berkati rasanya. Aduhai...Jomlah sama-sama kita berpuasa isnin khamis untuk dapatkan kembali berat badan yang ideal. 

Entry sebelum raya hari tu. nieyl ada share perkembangan adam, so petang yang santai ni nieyl nak share pasal budak busyuk maklong ni. Setiap kali ellsa balik selangor, tak sabar-sabar maklong nak datang rumah wan, nak jumpa dan main dengan dia. Sekarang ini ellsa dah tak boleh duduk diam dah, dia rimas kalau duduk, dia suka berdiri sekarang ni. Dah pandai meniarap dah cuma masih setempat lagi, bulan depan dah nak masuk 6 bulan usia Ellsa. Dah boleh makan dah yeayyy..


Nanti kalau ellsa dah besar, ellsa terbaca blog maklong ni..maklong nak cakap maklong sayang ellsa sangat², semoga bila besar nanti menjadi anak yang solehah didunia dan akhirat okay..muaahhh♥
Continue Reading…

Teruk sangat kau ni

Teruk sangat kau ni | Last post 10.7.2017, hari ini dah 18.7.2017 rasanya ini yang paling lama tak update blog. Memang rasa teruk sangat sebab orang asyik datang blog entry yang sama je korang baca kan.. 


Dari last week lagi sibuk dengan persiapan awal wedding adik, meeting family, lepas tu this week pun sibuk nak uruskan persiapan jamuan raya bahagian, dengan nak cari idea deco,konsep gerai tahun ni, kemudian lunch hour keluar cari barang deco dan sebagainya. Selagi belum selesai semua ni, memang sibuk tangan dan kaki ni..


Minta maaf banyak-banyak, nieyl tak sempat nak singgah ke blog-blog wajib nieyl terjah seminggu dua ni..InsyaÁllah lepas semuanya settel, i will back to normal routine...♥
Continue Reading…

Viral : Bayi Kacukan Rusia-Melayu..comelnya

Viral : Bayi Kacukan Rusia-Melayu..comelnya | Patut pun viral, memang comel sangat Dhuha Sophea Stumbrys ni geram nieyl tengok muka dia. Rasa tak puas nak tengok gambar-gambar dia. Menurut sumber Majalah Hijabista, bayi tersebut adalah anak kepada pasangan Siti Safuraa Hamzah yang berasal dari Terengganu dan suaminya.









Continue Reading…

Adam ikut maklong

Adam ikut maklong | Nasib adam nak dengan paklong dengan maklong dia, so kalau nak bawa pergi jalan-jalan pun dia tak kisah. Setiap kali keluar dengan adam, maklong akan snap gambar-gambar bersama untuk simpanan maklong. Nanti bila adam dah besar nanti, adam boleh tengok dan adam akan tahu betapa maklong sayang sangat dekat adam. 


Berapa banyak kali snap gambar dengan adam nie, ada yang tengok camre ada yang buat tak tahu je..hihihi..sori la adam, maklong memang suka selfie..hihihi.. Tahun depan adam ikut maklong pergi raya la nak?kita collect duit raya banyak²... LOve adam..♥
Continue Reading…

Open House Ganti Boss

Open House Ganti Boss | Semalam Alhamdulillah rezeki pergi Open House Microsoft dekat Cyberjaya. Kalau ikutkan boss-boss yang pergi tapi disebabkan boss masing² tidak dapat hadir jadi di hantarlah PA-PA dia ni..hihi..so,semalam makan free ya..Tapi sorang PA dapat join last minit kena pergi hospital uruskan beberapa urusan pengarah nieyl.

Buat pengetahuan, pengarah nieyl hari rabu di serang heart attack dan sekarang masih di wad CCU. Korang doakan semoga pengarah nieyl kembali sihat,cepat sembuh dan InsyaÁllah beliau akan menunaikan ibadah haji dalam masa terdekat ini. Tarikh masih tidak tahu lagi..Moga Allah permudahkan urusan dia..Amin...


Continue Reading…

Khasiat Kunyit dan lada hitam

Khasiat Kunyit dan lada hitam | Nieyl pasti setiap dapur dalam rumah kita pasti ada 2 benda ini yang wajib ada.Ada yang tak ada ke?Kalau tak ada tu macam pelik sikit ya. Kunyit selain dari untuk kita guna untuk menggoreng ikan dan ayam, kunyit ini bersifat anti-radang yang mampu untuk menyembuhkan pelbagai penyakit kronik. 


Kandungan cucurmin polifenol dalam kunyit dikatakan mampu melindungi saraf sehingga mengurangkan stres,malah fungsi kunyit mampu di tingkatkan dengan adanya lada hitam untuk melindungi saraf dari racun.


Manakala lada hitam pula mampu menurunkan berat badan, mencantikkan kulit dan melawan kanser.

Campuran kunyit dan lada hitam dikatakan dapat mencegah penghasulan batu hempedu. Selain itu juga kajian yang diterbitkan dalam Journal Of Endodontics menunjukkan campuran kunyit dan lada hitam dapat menghalang pembentukan osteoklas yang menjadi punca osteoporosis.
Continue Reading…

Gelagat Suami Isteri Di Hari Raya

Gelagat Suami Isteri Di Hari Raya | Seronok bila setiap kali raya melihat gelagat ibu ayah bersama anak-anak masing². Tapi tak apa, belum ada rezeki lagi...InsyaÁllah satu hari nanti.. Korang doakannya, tapi korang jangan risau, raya nieyl setiap tahun meriah walaupun berdua dengan en.husband.. Sebab dekat rumah, en.husband memang kuat menyakat nieyl..

Selepas bergambar bersama keluarga besar nieyl dalam rumah, saja je nak snap gambar tengah- tengah jalan raya sebab ada nampak sikit suasana kampung dan kehijauan tu kan. Tema baju raya seperti biasa, nieyl yang akan tetapkan dan baju nieyl dulu yang akan di siapkan awal. Sebab baju melayu senang nak cari warna, orang perempuan leceh sikit sebab setiap tahun design dan corak terbaru. Tahun ni kita ambil corak pucci..cantik tak warna royal blue ni??

Tahun ni korang tema warna apa?


Continue Reading…

Pesta Cendawan Busut


Pesta Cendawan Busut | Rezeki..rezeki..raya ke-5 hari tu, banyak cendawan busut ni tumbuh di kawasan belukar area rumah nieyl tu, memang sentiasa di nanti-nanti kan kemunculan cendawan ni sebab bukan senang nak dapat tau..Kata mak, ianya akan tumbuh 2x setahun je, ikut pada rezeki la, macam kali ini Alhamdulillah, 7 buah rumah (adik beradik) dapat merasainya..

Biasanya bila ada kelkatu banyak dekat rumah, hujan,panas,hujan, panas InsyaÁllah itu petanda yang akan tumbuh cendawan busut tu..selalunya mak la yang rajin pergi tinjau-tinjau kawasan tumbuhnya cendawan busut ni..



Banyakkan,ha..tahu x nak bersihkan dia,buang kulit luar tu nieyl ambil masa dekat 3 jam tau..duduk sahaja,naik sakit pinggang ni tau..Cendawan ni kalau nak tahan lama,bersihkan,buang kulit luar tu,bungkus dengan surat khabar,jangan kenakan air..nanti dia cepat rosak.



Salah satu masakan cendawan busut yang nieyl paling suka masak adalah tumis cili api bersama halia, petua mak nieyl dia kata kalau nak masak cendawan busut yg sedap jgn lupa letak halia sedikit. Selain tu, boleh juga buat sup kalau yang suka makan berkuah.

Oklah,nanti nieyl share lagi gambar raya ya..kita selang seli takut nanti orang boring asyik tengok gambar raya nieyl je...hihihi... :)

Continue Reading…

Potret Raya Pertama 2017

Potret Raya Pertama 2017 | Yeay..back to reality ya..cuti sudah habis, masa untuk kembali bekerja seperti biasa walaupun masih ada lagi mood..mood berhari raya..yela raya kan sebulan kan..lepas ni memenuhi undangan Open house pula.. Oklah kepada yang dah start bekerja seperti nieyl hari ini. Selamat kembali bekerja ya...jangan nak malas-malas ya..dah lama cuti berlemak-lemak kita ni.. Kepada yang dah start menjalani ibadah puasa 6...selamat berpuasa..Nieyl insyaÁllah coming soon..

Setiap tahun, aktiviti pagi raya pertama lebih kurang sama dengan family yang lain-lain. Cuma tahun ini 2 abg nieyl tak dapat bersama sebab berada di kampung belah mertua masing-masing walau macam mana pun meriah juga raya kiteorang ni.. InsyaÁllah tahun depan akan bertambah ahli-ahli baru..wahhh!meriah lagi la nampak gayanyaa...


Ini semua yang ada untuk tahun 2017, tahun depan rasanya dah tak boleh nak ambil gambar dalam rumah ni..dah kena ambil di luar kawasan rumah sebab sempit..hihihi...


Gambar atas tu adik beradik nieyl,tak cukup 3 orang...gambar bawah tu abg² ipar dan kakak² ipar.. kalau ada yang tanya kenapa ayah pakai baru RELA..ayah tu dia kerja balik sekejap je... keunikan family ni dari dlu sampai skrg memang susah nak dapat bawa ayah beraya bersama. #deminegara


Ini sebahagian anak² buah nieyl yang beraya bersama, sebenarnya ramai lagi anak² buah nieyl..nak tengok berapa ramai..tahun depan yaa...InsyaÁllah semua ada...


Raya tahun ni agak mencabar sikit, sebab tahun ni raya pertama berlari-lari anak lepas solat raya terus bergegas ke rumah MIL nieyl,jarak tak jauh pun..untuk sesi bersalaman bersama MIL dan adik beradik belah en.husband. Tahun ni Allamdulillah,semua ada..makin tahun,makin bertambah ahlinya..Alhamdulillah..:) sayang sangat ngan dua-dua family ni..forever...

Aktiviti setiap tahun,selepas salam-salaman akan terus pergi raya rumah jiran-jiran terdekat,biasanya 3 buah rumah yang wajib dikunjungi. Kemudia, bersambung pergi ke rumah nenek di Bukit Changgang Banting, dan seterusnya berpatah balik ke rumah Pakcik-pakcik belah mak yang berada di Dengkil. 

Kemudian,solat zohor di masjid dan bersambung terus ke rumah adik beradik ayah pula lebih kurang dalam 6 buah rumah dan tak lupa juga beraya di rumah Mak tiri no.3 dan berehat sekejap untuk solat asar. Sebelum sambung ke rumah seterusnya..

Selepas habis beraya di belah Desa Pinggiran Putra, terus ke Taman Gemilang Dengkil ke rumah adik mak dan last sekali akan singgah beraya di rumah MIL nieyl. Boleh dikatakan setiap tahun lah, rumah MIL akan menjadi rumah penutup raya pertama kami sekeluarga. Alhamdulillah...Malam adalah masa untuk berehat.

Ha..setiap tahun,itulah turutan perjalanan hari raya pertama nieyl sekeluarga..seronok kan..korang punya raya pertama macam mana pula?mesti lagi best kan..meh la share...



Continue Reading…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...