Seindah Cerita: December 2015

2015 pergi..2016 mari..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Apa perasaan bila setiap kali tibanya hari terakhir di setiap tahun?
terlalu banyak perasaan yang dirasai...
sukar di ceritakan...
Apa² pun..hakikat kita kena terima..
kita tetap kena say!
Walaupun ada beberapa lagi perancangan dan impian..
yang masih belum tercapai di tahun 2015..
Nampaknya usaha kena disambung ke tahun baru laaa :)

Okey..say!Welcome 2016
Bila tiba tahun baru..
Perkara pertama yang nieyl akan buat adalah..
cari Calender dan buku planner...

Lepas tu buat list..
perancangan dr segi keluarga,kewangan,rumahtangga,bisnes..
sebab kalau boleh, kekurangan dan kesilapan kita di tahun lalu..
kita cover semula di tahun baru...
supaya kita tidak mengulangi kesilapan yang sama berulang kali :)



-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Petua Cantikkan kuku

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Actually kan,nieyl memang ada masalah kuku..
tangan nieyl jenis kering,so..kalau dalam handbeg atau kat office tu..
bermacam² jenis lotion ada..
sebab memang kena kerap pakai..kalau tak..
Habis tepi² kuku terkopek..
dan lagi satu orang kata sebab kita kurang minum air..
jadi,setiap 30minit nieyl akan minum air kosong...

dan nieyl ada terjumpa petua nak cantikkan kuku..
ha..nieyl nak try nie....n share dengan semua :)


1. Bersihkan Dengan Limau Nipis/ Lemon 

Tidak perlu mengeluarkan belanja besar, cukup sekadar menggunakan limau nipis atau lemon sebagai ramuan utama rawatan. Belah limau nipis atau lemon kepada dua bahagian, kemudian gosokkan pada kuku dan jari jemari. Biarkan selama dua hingga tiga minit, kemudian bilas dengan air. Lakukan dua kali seminggu, kuku dan jari tampak bersih dan cantik.

 2. Minyak Zaitun/ Kelapa Dara 

Kuku pecah dan kulit jari kasar membuatkan wanita kurang keyakinan diri. Usah biarkan masalah ini berlarutan. Gunakan minyak zaitun atau kelapa dara untuk merawat kuku pecah dan kulit kasar. Oles minyak tersebut pada kulit setiap malam sebelum tidur. Urut tangan dan kuku secara perlahan-lahan, ia juga membantu melancarkan perjalanan darah.

 3. Khasiat Bawang Putih

 Bagi anda yang mempunyai kuku rapuh dan mudah patah, cuba petua ini. Tumbuk bawang putih sehingga lumat. Kemudian, gosokkan pada kuku. Lakukan petua ini setiap hari atau selang sehari. Kuku bukan sahaja menjadi lebih kuat malah berkilat.

 4. Belimbing Buluh Atasi Kuku Kusam 

Kuku kusam dan kering mudah pecah dan tampak tidak elok. Jangan susah hati, lakukan petua ini. Gosok kuku dengan belimbing buluh dua kali seminggu. Selepas itu, rendamkan jari seketika di dalam air yang dicampurkan garam bukit. Kuku akan beransur sihat dan cantik dalam masa yang singkat.

 5. Daun Kangkung Putihkan

 Kuku Adakala kuku kelihatan comot dengan kesan kotoran yang sukar tanggal seperti dakwat pen dan minyak hitam. Ia meninggalkan kesan yang mencacatkan penampilan wanita. Bagi membersihkan dan memutihkan kuku, gunakan daun kangkung. Tumbuk daun kangkung sehingga lumat, kemudian gosok pada kuku. Biarkan sehingga 10 hingga 15 minit. Bilas dengan air bersih.

 6. Potong Kuku Secara Konsisten 

Kuku panjang dan tidak bersih mudah mengundang bakteria. Pastikan kuku anda dipotong pendek dan kemas. Jangan potong kuku terlalu pendek kerana ia boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan.

 7. Gunakan Sarung Tangan 

Selain mengamalkan petua di atas, penjagaan kuku tangan mesti dilakukan secara berterusan. Amalkan menggunakan sarung tangan ketika berkebun dan membasuh pinggan atau barang menggunakan sabun yang mengandungi bahan kimia. Ia menyebabkan kulit menjadi kering dan kuku mudah patah.





  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Happy Thursday

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Hari ke-2 bercuti...berbakikan 3 hari lagi..
hari ini adalah last day untuk tahun 2015..
Semoga hari² terakhir di tahun 2015 ini..
segala azam dan impian uolls tercapai...

Kalau tidak berjaya tahun ini..
Tak apa...kita cuba untuk tahun hadapan...:)



-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Dayana's Blog List Jan-Mar 2016

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Join klik Banner


  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Pencarian Top 5 Blogger 2016

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
*tekan banner untuk join

Tag rakan :eima
Nama panggilan dalam blog : Nieyl
Tempoh pengalaman berblogging : 6 tahun

  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

News: Kadar kenaikan dividen dan bonus ASB 2015

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Kadar pengagihan pendapatan Dividen dan Bonus Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2015 akan diumumkan pada hari Selasa, 29 Disember 2015.


Peruntukan pengagihan pendapatan adalah membabitkan pembayaran sebanyak RM10.41 bilion oleh ASNB manakala peruntukan bagi bonus pula adalah sebanyak RM451.73 juta yang dibayar oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) Pembayaran pendapatan Dividen dan Bonus itu akan dimanfaatkan oleh 8.87 juta pemegang unit yang melanggan 142.54 bilion unit ASB

Sumber: mysumber.com
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

senyum di pagi rabu

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Good Morning!!
seronoknya dapat bercuti dikala hari bekerja...
beza bila bercuti sabtu  n ahad..hihihi..jgn jeles yea...

Mcm biasa kalau bercuti first sekali lepas bangun tidur..
akan on pc..check schedule bos dulu...
and than whatsapp meeting untuk hari ini...
lepas tu baru lah boleh relax dgn aman..haha..

Ala..actually,boleh je kalau tak buat benda tuh...
tapi ntah la..maybe jiwa PA tu kuat kot..
so,klu boleh tak nak bos lepas apa² meeting..
yela...kita manusia kan..kadang² terlepas pandang..

Oklah..nie tgh plan sepanjang hari ini nak buat apa..:)


-LOVE nieyl-

  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Support each other

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

First of all...minta maaf bebanyak yang mana..
ada yang komen ajak join segmen,giveaway..contest...
nieyl tak sempat² nak join lagi...
InsyaÁllah ada masa terluang nanti..
nieyl akan join semua InsyaÁllah...

Badan masih lemah lagi...
maybe hari ini half day dah...
badan perlukan rehat..
Nasib baik bos baik n memahami penyakit PA dia nie..hihi..

-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

What is the secret of your success?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Kegagalan dan kejatuhan itu adalah permulaan dalam setiap kejayaan...
Begitu juga dalam kehidupan kita...
kesilapan dan kesalahan yg pernah kita buat dahulu...
jangan di ulangi dan diperbaiki untuk hidup yang lebih baik...:)


-LOVE nieyl-

  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Happy Tuesday

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Hari ini last day bekerja di tahun 2015..yeay...
Tahun depan kita jumpa lagi..InsyaÁllah...
Happy..happy jugak...
Pagi nie mood agak ke laut sikit..
sbb tgh period pain..firstday...
Belum telan GLA shaklee lagi nie..
sbb baru lepas breakfast...
InsyaÁllah...lepas makan GLA nanti moga ada kurangnya :)


Happy working semua!

-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

News: ASNB umum dividen 6.10 sen untuk 2015

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

KUALA LUMPUR - Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Bhd (PNB), hari ini mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN) untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember, 2015, berbanding 6.45 sen seunit yang diagihkan pada 2014.

Pengerusi PNB, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata, agihan pendapatan itu membabitkan pembayaran sejumlah RM106.72 juta dan memberi manfaat kepada 1.25 juta pemegang unit yang kini memiliki sejumlah 1.75 bilion unit ASN. "Sehingga 23 Disember, ASN mencatatkan pendapatan kasar sebanyak RM126.27 juta," kata beliau pada sidang akhbar selepas mengumumkan agihan dividen itu di sini, hari ini Daripada jumlah berkenaan, keuntungan daripada jualan saham menyumbang 63.3 peratus, diikuti dengan pendapatan dividen daripada pelaburan dalam syarikat-syarikat (28 peratus) dan instrumen lain (8.7 peratus). 

Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Ekseutif PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata, dividen yang lebih rendah itu disebabkan oleh persekitaran ekonomi yang mencabar, seperti harga komoditi yang rendah dan prestasi pasaran saham yang kurang memberangsangkan. "Indek FTSE Bursa Malaysia KLCI telah mencatat penurunan sebanyak 5.5 peratus kepada 1,663.51 mata pada 23 Disember, 2015 daripada 1,761.25 mata pada 31 Disember, 2014," katanya. Agihan pendapatan akan dilaburkan semula ke dalam unit tambahan ASN dan akan secara automatik dikreditkan ke dalam buku pelaburan pemegang unit berdasarkan nilai bersih setakat 31 Disember 2015. 

Pemegang unit boleh mengemas kini akaun ASN mereka bermula 4 Januari, 2016 di mana-mana pejabat ASNB atau ejennya di seluruh negara. Semua urus niaga ASN di ibu pejabat ASNB, pejabat atau ejennya digantung pada 24 Dis tahun ini sehingga 3 Januari ini bagi memudahkan pengiraan agihan pendapatan dan urus niaga boleh dijalankan semula pada 4 Januari, 2016. - Bernama



-LOVE nieyl-


  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Rapuh by Opick

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Pertama kasih mendengar..
lirik dan muzik..terus jatuh cinta dan menghayati
berkali-kali lirik dia..

**************************************

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan


 seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata


 kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup
 meski ku rapuh dalam langkah
 kadang tak setia kepadaMu


namun cinta dalam jiwa
 hanyalah padaMu
 maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap
 hanya diriMu yang bertahta

 detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

**************************************


  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Update : Senarai Peserta Giveaway End Year by Seindahcerita

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

first of all..nieyl minta maaf sesangat sebab agak lewat update senarai peserta..
last week memang sgt bizi ngan wedding abg nieyl..
seperti yang di janjikan hari ini nieyl akan update senarai peserta..
so,sementara nieyl memilih pemenang...
uolls boleh  follow semua link blog peserta lain..:)


  1. http://adna2029.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  2. http://penselduabee.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  3. http://aisyasakura.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  4. http://bondazahraareesa.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindah-cerita.html 
  5. http://cutiefany.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  6. http://qistinalebleb.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  7. http://fififizahresepi.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  8. http://iwriteverythinghere.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  9. http://theieraziera.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  10. http://blognabihah.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  11. http://thepheaa19.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  12. http://luvlyvitaminzsupply.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  13. http://akubukaninnocent.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  14. http://juliajamaludin.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  15. http://www.miminadam.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  16. http://kehidupanseorangbujang.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  17. http://mushyzaini.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  18. http://syiralokman.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  19. http://husnadirah.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  20. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  21. http://aliatulaiman.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  22. http://blogkusuperstar.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  23. http://najwazahid94.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  24. http://adibahsukor.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  25. http://noradzwatyrokkafella.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  26. http://miamorzafirah.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  27. http://www.azhafizah.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  28. http://kupukupupurple.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  29. http://jombercontest.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  30. http://nuurhuudaa.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  31. http://qiyasaad.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  32. http://umikasum.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  33. http://itsmelyya.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  34. http://adrianaawing25.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  35. http://www.kisahsidairy.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  36. http://qileh.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  37. http://kaktusoren.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  38. http://ckecilberbicara.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  39. http://mama3farhanah.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  40. http://porthadiah.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  41. http://imashue.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  42. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  43. http://akuvsdiashadhira.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  44. http://www.ciksiti.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  45. http://blogashalya.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  46. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html
  47. http://secondblogimpianacikyaanie.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html
  48. http://izyanyancinnamon.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  49. http://nadhirahyasmin.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  50. http://losingmymelody.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  51. http://ceritaakulahh.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  52. http://littlesnorlax.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  53. http://bluechoralpearl.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  54. http://besidesme21.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  55. http://farahanasharif.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  56. http://bajuwarnacoklat.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  57. http://ijenilovelife.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  58. http://loadingendup.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  59. http://nrjan.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  60. http://www.yanieyusuf.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  61. http://akuhanyagadiskampung.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  62. http://fiazdiary.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  63. http://emyyyyemyyyy.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  64. http://husnamalek.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  65. http://ceritera-nadya.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  66. http://sweethoneyzz.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  67. http://inijaribertinta.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  68. http://muffincokelatcinta.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  69. http://theonlygirl98.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  70. http://www.sayidahnapisah.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  71. http://ga-contestdansegmen.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  72. http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  73. http://www.cekgunorazimah.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  74. http://www.akifimtiyaz.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  75. http://franntsh.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  76. http://strawberrysgurls.blogspot.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  77. http://blogfiefi.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  78. http://www.syahidahfadilah.com/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  79. http://mimbarkata.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  80. http://cikpinky2704.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html 
  81. http://missanisnabilah.blogspot.my/2015/12/end-year-giveaway-by-seindahcerita.html
Selamat berkenalan semua!


-LOVE nieyl-


  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

hati ku gembira

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

ye..mulakan hari isnin dengan senyuman..
sangat best kerja this week..sbb nieyl hanya bekerja 2 hari sahaja...
selebihnya akan bercuti sampai awal tahun depan...
seronok nyer abiskan masa di rumah...hahaha...

jadi,habiskan masa 2 hari di opis dengan hati yang gembira...haha..


-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Susahnya bila kena buat pilihan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Hai semua..
first nak share good news...
Ya Allah..Syukur Alhamdulillah...
terima kasih banyak² kakak² abg² adik² kawan² blogger lain..
Yang banyak bagi kata² semangat...
kata² positif bila sesuatu yang melanda diri ini...

Mungkin Allah mendengar setiap doa² nieyl,kamu² semua...
setiap kata² itu kan satu doa...
Pagi nie nieyl dapat berita gembira...
Perkhidmatan nieyl disambung lagi untuk tahun hadapan...
Alhamdulillah....

Pada masa yang sama..
nieyl dapat interview Taska..
Yg itu sebenarnya nieyl ckp susah nak buat keputusan..

Ada yang ckp pergi jelah interview tu..
Ada jugak yang cakap tolak sahaja..

Nampak simple je kalau berkata-kata kan..
Banyak hari juga nieyl berfikir sedalam-dalamnya..
If nieyl pergi interview tu..dapat job tu...
tapi nieyl terpaksa tolak,tak ke rasa menyusahkan org taska tu..
last minit kena cari org lain...( nieyl akan rasa bersalah)

If nieyl tolak interview tu..boleh..
tapi kita kena ada adab jugak..
macam mana kita dtg minta kerja...macam tu jugak kita minta tolak..
supaya nieyl tak akan rasa bersalah..betul tak?org pun tak sakit hati dengan tindakan kita...

Selepas berfikir dan berbincang dengan en.husband...
en.husband nasihatkan nieyl terima tawaran penyambungan kontrak tu...
sebab rasa bersalah sgt klu biarkan bos nieyl uruskan jadual/time dia..
sebab dia sangat berharap yang nieyl akan stay kat sini lagi...
Bukan mudah untuk kita letakkan kepercayaan org pd diri kita...

Dengan kata lain...
nieyl dah pun contact pihak taska..
dah mohon maaf..dan berterima kasih sebab beri peluang interview..
Mungkin bukan rezeki nieyl kat situ....
Alhamdulillah...pihak taska faham..terima penolakkan nieyl dgn cara baik..
Lega hati ini...

Terima kasih semua!


-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Pagi yang sihat

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Selamat pagi =)

1. Minum lemon suam 
 Perah sedikit lemon ke dalam air suam dan masukkan dua hiris lemon. Ia membantu penghadaman dan metabolisma anda.

 2. Sarapan berkhasiat 
 Nasi lemak atau roti canai merupakan sarapan ruji masyarakat Malaysia tetapi apa salahnya sekali sekala anda tukar selera. Makanlah buah-buahan atau roti bersama avokado dan telur rebus, tubuh badan anda pasti akan lebih bertenaga.

 3. Teh Hijau 
 Teh hijau kaya dengan antioksidan dan ia juga mampu membuang toksin dalam badan. Minum secawan teh hijau pada waktu rehat pagi anda dan pastikan anda minum juga beberapa cawan lagi sepanjang hari.

 4. 'Infuse water' 
 Rendamkan setengah timun dan setengah lemon yang dihiris ke dalam air. Minum sepanjang hari dan isi lagi dengan air sejuk jika sudah habis. Pastikan anda gunakan botol yang boleh digunakan semula ya~

 5. Snek sejuk beku 
 Sejuk bekukan buah-buahan seperti ceri atau strawberi untuk snek yang sihat dan enak!

 6. Rancang jadual kerja 
 Pastikan anda memulakan pagi anda dengan merancang jadual kerja anda. Tidak kira anda bekerja atau suri rumah, perancangan yang baik boleh memberi anda kawalan dan mengurangkan stress kemudian.

 7. Lakukan aktiviti positif 
 Tidak kira anda lakukan apa pun, pastikan ianya positif dan memberi anda 'sense of peace'. Membaca Al-Quran biasanya sangat membantu, ataupun mendengar motivasi pagi di radio atau internet. Bersenam atau menari juga boleh membantu anda 'de-stress' diri.


-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

VCO minyak kelapa dara best!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Pepetang nie mesti mengantukkan...
meh nak share sesuatu untuk manfaat bersama..










Andai kata berminat...Boleh PM nieyl kat fb atau whatsapp nieyl..
0173583792 :)

-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Ganjaran Isteri Memasak Untuk Suami dan Anak-anak

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Weekdays memang jarang sekali nak masak..
Sebab biasanya mak akan bagi lauk...
Jadi,sememangnya dalam peti sejuk nieyl kosong...
Tak malu pun cakap peti sejuk nieyl kosong..
Sebab memang kenyataan...

Disebabkan nieyl jenis yang nak masak baru akan pergi kedai beli barang..
Kalau en.husband request nak makan apa² baru nieyl akan pergi beli...
Sebab isnin - jumaat mak nieyl akan bagi lauk² kedai mak..
Alhamdulillah..rezeki..hihihi...

Sebab itu bila weekend dapat masak untuk en.husband..
Ya Allah..rasa sangat happy..sangat best...serius tau...
Rasa macam nikmat sangat..rasa rindu nak masakkk...

So,weekend lepas (semalam) berpeluang masak..
special sikit laaa...ikan siakap stim...
tentu² nya nieyl guna kuali yang nieyl beli kat go shop..
Tak perlu nak terbalik² kan ikan..
just tutup dengan penutup kuali...
atas bawah masak...:)

Tak rugi beli tau...


Oh ya...lagi satu...
Kalau kita tak pandai masak..tak apa..
yang penting kita rajin masak...
lama² kita akan pandai..:)


-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

Putus asa

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Selamat pagi...
Permulaan pagi isnin yang indah....

Kegagalan dalam hidup adakalanya..
memberi seribu impak dalam hidup...
Namun dari kegagalan itulah kita belajar untuk berjaya...

Be strong nieyl!


-LOVE nieyl-


  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

End Year Giveaway by seindahcerita TAMAT

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Alhamdulillah...terima kasih kepada semua yang join
giveaway ini..sambutan amat menggalakkan...

teruskan mengunjungi blog nieyl untuk info² terkini
mengenaikan giveaway ini...

Stay tuned okey!


-LOVE nieyl-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

End Year Giveaway by seindahcerita

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Alhamdulillah...hari yang di nanti telah tibaaa...
Hujung² tahun nie nieyl nak beli hadiah wang tunai kat uolls...
terima kasih pada sponsor² yg sudi memeriahkan Giveaway nieyl kali ni...


Syarat : 

 1. Follow blog atau google +



3. Follow twitter *jika ada 

| nieylanadia |

4. Like fanpage

| jiakreatifelt | nurfuziedotcom cikmimin |
| seindahcerita | Cinta Vita Nieyl | vitaminwawa2u |



  Cara mudah :

 1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "End Year Giveaway by seindahcerita"
3. Letak banner dekat entry.
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.
dan sertakan emel /fb link supaya mudah dihubungi.

ISTIMEWA UNTUK UOLLS

Wang Tunai RM30 x 1 [ jiakreatifelt ]
Wang Tunai RM20 x 1 [ mammadanish ]
Wang Tunai RM20 x 1 [ sheilainspire ]
Wang Tunai RM10 x 3 [  nurfuzie ]
Wang Tunai RM10 x 2 [ missdenesor ]
Wang Tunai RM10 x 1 [ vitaminwawa ]
Wang Tunai RM10 x 1 [  foreverblackstarfever ]
Wang Tunai RM10 x 1 [  penselduabee ]
Wang Tunai RM10 x 1 [ adianiez  ]
Wang Tunai RM10 x 1 [rianalittlecuties ]
Wang Tunai RM10 x 1 [ seindahcerita ]
Wang Tunai RM10 x1 [ miminadam ]

Tambah Nilai ( Top Up )
RM 10 x 1 [ sheilainspire ]RM 10 x 1 [  qileh  ]RM 10 x 1 [ besidesme21 ]
RM 10 x 1  [ syira lokman  ]
RM 10 x 1 [ kisahpondokkecil ]





  Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh PenganjurSign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seindah Cerita Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign