Masih dalam proses

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..indah nya lah pemandangan di opis baru nie.. kalau dulu tengok tingkap je nampak kehijauan..sekarang nie nampak bangunan JPM, nampak tasik, jambatan, kereta lalu lalang..
berubah segalanya... itulah orang kata perpindahan itu ada hikmahnya..

Nak tengok tak workstation baru nieyl? ini lah dia...kalau kat cyber dulu nieyl duduk dalam bilik kan..so, kat sini nieyl duduk kat luar..ramai yang kata kecian kat nieyl.. tapi sebenarnya tak ada masalah pun sebabnya nieyl dah boring la dah 2 tahun duduk kat dalam bilik sorang2..jauh ngan orang ramai..so, bila dapat duduk luar nie rasa mcm semangat baru tau..hihi.. 
Buat masa nie masih lagi dalam proses mengemas..bilik bos nieyl tu kat belakang yang belum ada pintu lagi..rasanya next week baru boleh bekerja seperti sediakala kot kan...

Ada lagi satu benda best yang nieyl suka pindah kat putrajaya nie.. actually bukan nieyl sorang je kot yang rasa best..haha..hujung tahun lepas masih di cyberjaya..jd,dapatlah menikmati cuti umum negeri selangor untuk kali terakhir... untuk tahun baru ni pulak..dapat menikmati cuti hari wilayah pulak..haha..siapalah yang tak suka bila dapat cuti free kan..hihihi...

Next week dapat la cuti 4 hari..hari rabu baru naik keje yea...seronok nyer cuti.. sbb sayang nak amek cuti awal2 tahun nie...walaupun ada je cuti sendiri..jimat-jimat lagipun bulan 2 nie kan byk cuti free..

Oh ye..pindah kat bangunan baru nie..dapat nieyl jumpe seorang kawan sekolah nieyl yang duduk satu bangunan ngan nieyl nie...aras je berlainan... hihi.. oh ye..nieyl satu jabatan n satu bangunan ngan suami kak lieya hihihi...

Kat sini masih lagi xde power..so,nie pun nieyl pakai notebook kakak kat opis nie..dieorang g meeting...so,boleh la update 1 2 entry...klu tak rasa sunyi je blog nieyl nie kan...

terima kasih kepada yang sudi singgah blog nieyl walaupun nieyl x update hari-hari...:)

Seindahcerita: bff nieyl yg kawen ngan adik ipar nieyl dah pregnant..

Continue Reading…

Ada orang rindu kita tak?


Assalamualaikum...

Tajuk bukan ngeri lak rasanya tanya cmtu kan... tapi tak apa la actually kan rindu gler nak tulis blog..
mesti nak tahu ke mana la nieyl pergi seminggu dua nie kan...yang penting bukan g holiday atau honeymoon yea....

Just nieyl tukar tempat kerja..daripada Cyberjaya ke Putrajaya.. kali nie pindah pelik sikit yea..
pindah mmg tak ada apa-apa...termasuklah network.. so,nak tak nak..kena mai keje jugak di opis baru..

Gambar nie nieyl amek ari ahad..survey jalan nak g opis baru nie.. nama je dok pinggiran cyber putra.. klu tanya jalan..hampeh!hahaha..
Bukan takat survey jalan je..survey sekali parking free..haha almaklum lah klu salah parking kang dapat la surat cinta..haha..

setakat nie baru 80% la kemas opis baru..vendor tengah buat wiring lagi.. untuk wayar telefon,plug ngan network ke pc...harap2 minggu nie atau esok setel lah..

Oklah uolls..nieyl beredar dlu la yea...

bye-bye..

seindahcerita: di saat sibuk pindah opis...tetibe mental down..
Continue Reading…

Semangat baru

Assalamaulaikum...

Nieyl terpaksa buat auto publish di rumah sebab kat opis segala network dah ditutup..
untuk dipasang ke opis baru. Walau bagaimanapun still kena duduk di opis lama..
Insya'Allah next week baru ke opsi baru di Sri Wilayah Putrajaya..
Jadi warga putrajaya la...hihihi..
Alhamdulillah percubaan pertama dalam bisnes online mendapat sambutan..
Sekarang dalam projek ke dua..Masih dalam perancangan..Moga dipermudahkan segalanya..


Semangat baru isnin duduk di lantai beralaskan tikar..huhu..
Sedey nyer laaa..

seindahcerita: semangat baru menjana income...:P


Continue Reading…
Assalamualaikuum...

Hari ini merupakan hari ke-4 ayah mertua meninggalkan kami sekeluarga..
Sibukkan diri dengan kerja-kerja di pejabat dapat mengurangkan kesedihan di hati..
Namun, untuk hati seorang isteri sukar untuk diramalkan..ada kalanya kita melihat ketawa..
senyuman nya tetapi dalam hati nya hanya Allah sahaja yang tahu...

Bagaimanapun..kehidupan dan perjuangan kita di dunia ini belum selesai..
kita harus meneruskan hidup walaupun setiap saat fikiran memikirkan ayah..

Alhamdulillah..hari demi hari adik2 ipar,en.husband semangat meneruskan hidup jelas ternyata..
kena lebih kuat untuk memberi kekuatan itu pada mak..
sekurang-kurangnya 3 bulan pertama semangat,perasaan sayu masih menebal di dalam diri..
Tapi Insya'Allah...kalau kita yakin dengan Allah..Allah akan permudahkan segalanya..
 Dalam pada masa yang masa, nieyl sibukkan diri ngan biznes online sane sini..
penuhkan segala aktiviti di masa yang terluang.. sambil tu bantu en.husband uruskan biznes catering.
Selalu pesan kat en.husband kalau kita tak usaha sendiri untuk diri kita..
sampai bila pun kita tak akan berjaya.. Yang pergi tetap akan pergi..
yang hidup kita perlukan semangat untuk teruskan hidup... Cari rezeki untuk family..
Ayah mesti tak nak tengok kite semua mcnie...Tak sedih bukan bermakne kita tak sayang... betul tak?
Tidak kira kita susah..senang..yang penting adalah Doa.. Allah itu maha mendengar..
Allah beri kita ujian dugaan sebab Allah itu syg kita..Allah nak kita menjadi Hamba nya yang taat..
Jadi setiap kali solat..jangan lupa berdoa pada Allah...Insya'Allah hati kita akan menjadi lebih tenang.. :)

seindahcerita: cari masa nak g daftar SSM..

Continue Reading…

Mati itu pasti

Assalamualaikum..

Sudah masuk hari ke-3 arwah ayah mertua meningglkan kami..
terasa baru semalam bertemu dengan nya..namun realiti nya..Dia telah pergi buat selama-lamanya..
walaupun hanya seketika bergelar menantu sulung..tetapi ketiadaan ayah tetap dirasai..

Alhamdulillah..adik2..ipar2..en.husband sedikit demi sedikit boleh terima pemergian arwah ayah..
walaupun susah untuk meneruskan kehidupan tanpa ayah.. mereka kena kuat untuk emak..
Syukur Alhamdulillah..sentiasa berdoa agar semangat emak kembali untuk meneruskan hidup..

Sungguhpun pemergian ayah masih ramai tidak percaya..
tetapi hari demi hari hati menjadi redha dan yakin akan janji Allah itu..
pemergian ayah Allah permudahkan..semoga perjalanan ayah di sana pun dipermudahkan..
Amin...

Pada kita yang masih di beri peluang..dari demi hari..untuk menikmati nikmat Allah ini..
jangan kita lupa 3 perkara ini dalam hidup kita..

Sebagai mahkluk di muka bumi Allah ini..5 perkara ini selalu lah di ingati..
supaya menjadi teladan dan bimbingan menuju ke jalan yang diredhai Allah..
Tidak kira muda atau tua..kerana mati itu tidak mengira USIA..

seindahcerita: kuatkan diri untuk suami,adik2 dan mak mertua...
Continue Reading…

Perginya dia buat selamanya

Assalamualaikum..

Kesunyian pagi ini membuatkan diri ini sentiasa ingat kepada arwah ayah mertuaku..
Ya Allah..tempatkan dia dikalangan orang-orang yang beriman..
permudahkan segala urusannya di sana..

Untuk semua..
Tanggal 13 /1/ 2015 (selasa) semalam..
Ayah mertua nieyl pergi buat selama-lamanya...

Al fatihah..
Continue Reading…

back to school

Assalamualaikum..

Morning!Selamat pagi.. ( batuk..batuk..)
maaf kurang sihat sejak ari sabtu..demam berulang..
Hari ni bermula sesi persekolahan tahun 2015..
Alhamdulillah...setelah cuti panjang anak2 yea..
tahun baru semangat pun kena baru..

bagi ibu bapa mesti excited kan anak2 yang kecik dah start sekolah hari ni..
nieyl doakan semoga mereka semua seronok di sekolah..

teringat pulak kisah first time masuk sekolah darjah 1 dlu..
jenis ayah ngan mak nieyl dlu..first day hantar g sekolah..
bayar yuran semua..lepas tuh mereka balik terus..haha..
nieyl tinggal kat sekolah..huhu..time tu sedih laaa...
mak ayah orang lain semua nyer tunggu kat luar kelas....

Tapi bile dah semakin besar nie..baru lah faham..
kenapa ayah n mak buat macam tuh...supaya kita boleh berdikari..
sesuaikan diri kita dalam apa keadaan pun..

Tapi zaman sekarang tak macam zaman dlu..
byk sgt benda2 buruk yang terjadikan..
so,mak ayah kena lebih berhati-hati...

Oklah apa2 pun selamat bersekolah adik2..anak2...:)

seindahcerita: badan2 masih terasa sakit kesan demam.


Continue Reading…

Bacaan Yassin

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua..sejuk-sejuk pagi nie..sedap kalau sambung tidur nie kan..
pada yang bekerja macam nieyl nie...teruskan semangat bekerja di ari jumaat yang mendung ini..

Seperti setiap tahun..awal pembukaan tahun bahagian nieyl.. kami akan adakan majlis..
bacaan tahlil dan yassin..Alhamdulillah..semoga usaha sebegini diteruskan..


Semoga hari-hari mendatang lebih baik dan tingkatkan bilangan pahala..kurangkan bilangan dosa :)

seindahcerita: hari terakhir mengemas :)

Continue Reading…

Kemas..nak pindah dahhhh..

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua..seronok tidur malam tadi hujan lebat yea..rasa malas nak bangun..
walaupun tahu minggu ini adalah minggu paling sibuk dan minggu yang memerlukan tenaga yang banyak..perlu kan kacip fatimah..hahaha..

Actually semalam yang di nanti dah pun tiba depan mata..(menanti la sangat)
Telah dimaklumkan bahawa minggu ini adalah minggu untuk packing semua barang..
next week kontraktor nak ambil dan hantar ke bangunan baru..





Macam biasa lah, kalau yang kat area luar bilik bos nie lebih sikit kerjanya..hihi..
tak tahu lah bila nak siap nya..start semalam, hari ini sambung lagi..harap2 esok clear lah..
1 bangunan nie kena pindah ke bangunan lain di putrajaya..

Kalau tanya perasaan..haha..tak ada jawapan...sebab semua tahu kot... klu kerja area putrajaya nie..
masalah apa yang tak ada jalan penyelesaian..haha..
ofcouse lah parking OK!adeh..sebulan sebelum pindah lagi dalam kepala otak..fikir parking..huhu..

OKlah uolls..nieyl nak sarapan dulu..lepas tuh nanti bos sampai nak sambung buat kerja mengemas..
bye2...

seindahcerita: ramai berpakaian sukan arini..nieyl esok ler..hihi
Continue Reading…

Kempen derma darah

Assalamualaikum..

Zaman kecik-kecik dulu..manusia yang paling takut makan ubat..
ini lah dia...pergi klinik suka..tapi makan ubat memang tak akan laaa..
nasib baik la dah besar makin besar nie berani dah..hihi..

Last week, adik ipar yang nurse kat penang tu..
share kat whatsapp family group..pasal bekalan darah sekarang nie kritikal..
Sebelum nie memang niat di hati sgt murni nak derma darah..bertahun dah..
simpan hasrat nak derma darah..memang tak pernah nak menjadi..
Sampai la satu tarikh keramat 28/1/2012 ..
nieyl join satu program di serdang..kebetulan sgt time tuh ada jugak program derma darah,.
time tu dah tak fikir panjang dah,terus isi borang..check darah jenis apa..
terus amek darah...untuk kali pertama dia cuma amik 350ml je..

Sejak dari tarikh itu lah..diri ini sentiasa nak derma darah..
wah!dah mcm ketagih lak yea..hihi..tapi itulah ckp je besar kan..
sampai ke sudah..tak pergi derma-derma..atas sebab2 tertentu..hihi

Weekend hari itu..niat di hati nak pergi carik kek birthday ayah..
kebetulan tgh bekpes tuh,terdengar pengumuman..yang complex tuh..
tgh buat kempen derma darah..apa lagi,ini lah masanya..hihi..
makan laju-laju..terus p kaunter isi borang..
jelojoh giler..
time nie tengah isi borang..yang snap gambar nie di ajak derma darah..
katanya darah die pun x cukup..haha..sebenarnya dia takut jarum..
yela jarum amek darah nie besar...hihi....
siapa yang takut tuh...hihi.agak2 sapa..en.husband saye ler..hihi
Lepas dari amek darah tuh..
makan roti ngan minum air milo yang dieorang kasi tuh..
lepas tu teruskan perjalanan carik barang2..

dalam 3 4 jam..nieyl check balik kesan amek darah tuh..tetibe jadi mcm dalam gambar atas tu..
memula tuh risau gak la..sbb sebelum nie xde masalah mcnie pun..
snap gambar..anta wassap kat adik ipar yang nurse tuh..
dia kata kadang2 salah cucuk..
tapi tak yah risau..tuam ngan ais..Insya'Allah seminggu dua akan elok..
lega hati mak nie ooo....

Apa-apa pun tahniah pada diri sendiri..sebab berjaya derma darah untuk kali ke-2..
insya'Allah kalau di izinkan Allah.. nieyl akan teruskan membantu dengan menderma darah..

uolls pun mana2 yang nak menderma darah tuh..
amat di alu-alukan..sama2 kita membantu..mereka yang memerlukan..
seindahcerita: semoga darah yg kita semua dermakan..mampu memberi kehidupan pada orang lain..
Continue Reading…

Keluarga kecil Mertuaku

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..amboi..sejak semalam kecoh pasal bonus tak keluar ya..
insyaÁllah sampai masa nanti keluar la tu.. :)

Tidak pernah terbayang yang satu hari diri ini akan ada family lain..
walaupun en.husband ada 4 org adik beradik saja..
lepas seorang-seorang kawen..family yang kecik makin bertambah..
cuma budak kecik aje la yang tak bertambah lagi..hihihi

Ini lah wajah-wajah adik2 ipar..dan biras..
jangan tak tahu..kami nie semua umur tak jauh beza mana pun..hihihi
Kenangan bersama mak ngan ayah mertua..
Bila suruh pose di depan camera kami la orang nya..hihihi..
time nie majlis perkahwinan adik ipar..
cantik tak warna baju tuh?hihi..

seindahcerita: hari ini berstokin tebal ke opis..sejuk..
Continue Reading…

Guest Book n photobooth

Salam..
Selamat petang..
Rasa kebas-kebas jari jemari nie tekan keyboard..
Kesejukkan kat opis skrg nie..
tak tahu la berapa dahjah dieorg nie on aircord..
Terasa macam kat kutub utara..

Biasa lah skrg nie kalau uollss pegi wedding kat mana2..
photobooth ngan guestbook mesti ada kan..

Ok nie nieyl nak tunjukkan hasil kerja keras nieyl..
bersama adik ipar nieyl (perempuan)
Simple je pun kami buat..




itu saja..
Apa yang penting..
penjimatan wang ringgit itu penting..hihihi
Nanti sambung lagi..bye..bye..

seindahcerita: jangan tak tahu..nieyl pakai kayu katil je tuh..hihi
Continue Reading…

Gerai Candy time wedding adik ipar

Salam..
Selamat Pagi..
Pejam celik hari ini dah 5hb Jan 2015 kan..
Sungguh pantas masa itu berlalu...

Walaupun dah masuk tahun 2015..
Cerita n gambar2 wedding adik ipar bulan 12 hari tu..
Tak abis upload lagi kat blog...huhu..

Oklah hari ini nieyl nak abiskan cerita dan upload gambar wedding je..
selamat membaca :)

Sejak dari wedding nieyl 2 tahun yang lepas lagi..
klu wedding kat umah mak mertua..
memang berkonsepkan gerai..
so,wedding adik ipar kali ni..
nieyl kira merasa gak la join buat semua nie...
seronok uper nyer...

Wedding kali ni lagi meriah tau..
gerai-gerai pun bertambah..
dan memang disediakan 1 khemah kat tengah2..
khas untuk gerai saje tau..
Gerai yang ada time tuh..(belah siang)
Gerai candy
Gerai air tebu
Gerai rojak
Gerai Mee rebus
Gerai apam balik..

(Belah Malam)
ada gerai chow kuey tiew..
original dari import dari penang tau..
memang terbaik laaa...sedap...

di sebabkan terlalu sibuk..
jadi,gambar gerai2 tu nieyl tak ada..
yang ada pun gambar candy nie..
yang adik ipar amek..





Apa yang bestnyer duduk dekat lorong rumah mak mertua nieyl nie...
ada lebih kurang 8 buah rumah yang kira sepakat laaa..
hampir setiap tahun kami semua ada baju seragam...
selain untuk wedding rumah mak mertua...
kami buat baju seragam untuk jamuan raya jugak..:)

So, dalam almari mmg makin bertambah la baju-baju kurungnya..
Sampai dah tak tahu nak letak mana dah..hihi..

Oklah..nanti nieyl sambung lagi cerita k :)

bye...

seindahcerita: sepakat membawa berkat
Continue Reading…

Alhamdulillah...sihat kembali

Salam..
Syukur Alhamdulillah...
Hari ini kembali sihat..
Terima kasih semua mendoakan nieyl..:)
Dah mampu tersenyum manis di pagi jumaat ini..:)

Continue Reading…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...