Seindah Cerita: December 2012

|Belang-Belang|

Apa ada ngan belang-belang nie..
atau pun org panggil jalur-jalur...
hihi~nieyl bukan nak cter pasal kuda belang atau pun bendera yea...
saje-saje aje nak cter pasal baju...
ha..mesti rmai yang penah tgk baju yg jenis belang2 nie kan..
biase nyer kemeja la..
x kira la untuk wanita atau pun lelaki...

ala..klu nak cter bab fesyen-fesyen nie bukan nyer la reti beno..
nie pun pengalaman atau just pendapat aje la...
biasa kan ramai yg klu pilih kemeja tuh yang plain..
yang satu warna aje kan..
mcm nieyl laaa...
kebanyakan baju pun plain aje...
tapi ade la 2 3 helai yang belang2 mcm kuda belang nie...

Kata Orang:
Jalur lebar dan melintang menampak kan kita lebih besar
dan
Corak yang memanjang kebawah akan menampak kan kita lebih kecil atau kurus

Sebenarnya sesiapa pun boleh je kot pakai baju belang-belang nie...
yang penting kita kena berani..yakin dengan apa yang kita pakai...
orang kate kena bijak mengenakan fesyen la...yang paling penting adalah SELESA.

seindahcerita: Orang berbadan besar atau kecil semua boleh berfesyen..



|4 Petanda Si Dia ‘Pasang Dua’|

Mempertahankan sesebuah hubungan  bukan semudah ABC..
Yang senang untuk kita menyebutkannya dalam kehidupan realiti kita kan..
Adakala nye hubungan itu terputus disebabkan tidak sefahaman..
dan ade jugak disebabkan oleh pasangan "main kayu tiga".
maksudnya itu ada orang lain di antara kita dan Dia...
Orang ketiga dibelakang perhubungan tuh..

pernah tak dengar orang kata sediakan pajung sebelum hujan??
kalau dah hujan..dah basah kuyup..dah x yah berpayung dah...kasi redah aje kan..
sbb nyer dah basah kan..:)

Jom nieyl kongsikan beberapa tips..

Suka bermain dengan Alasan
Ok..maksud nyer lah kan...
klu memula berkawan tu atau bercinta tu..
wah~setiap masa ade aje ngan kita...
X kira lah susah ke..senang ke..
ade je..kadang2 x perlukan dia pun..
die ada..(..mengendeng..)
Tetapi selepas aje beberapa hari..
beberapa minggu,bulan dan tahun..
ha..pasangan kita mula lah..
banyak beri alasan..
setiap kali kita perlukan dia..
Dia akan bagi alasan yang x penah lari dr subjek..
contoh nya...
..bizi lah..
...banyak keje lah...
..ada hal ngan kawan lah..
..nak g jumpe org tuh...org nie...
ha..nampak x??hihihi~

Gangguan Misteri
Maksud gangguan Misteri nie..bkn la gangguan halus2 tuh..
nie gangguan kasar dan terang..hihi
Kata kan la kan...
tgh syok2 borak2..makan-makan ngan pasangan kita..
tetiba lak ade aje org call ke..
sms pasangan kita tuh...
Sekali dua tuh...Ok lagi lah kot kan..
tapi klu dah setiap kali kuar jadi benda yang same...
ish..xkan lah nak pk positif aje kan..hihihi~
alasan yang x logik..
..ntah no sape ntah nie..
..kawan sms..
..jap-jap yea...ade org opis call..
haha~macam2 kan...

Mengaburi Mata
penah tak ade pengalaman..
dimana pasangan kita berubah sikap..
maksud nya..daripada tak suka buat sesuatu tuh..
tetibe buat lak...penah2 x?
ha..kdg2 kita pk positif je kan..
..mungkin dia dah berubah kot..
..mungkin dia boleh terima diri ku seadanya..
Banyak lah mungkin nyer kan...
Tapi kadang2 ade jugak yang betul2 berubah kan...
tetapi harus bersedia menghadapi sebarang kemungkinan..
sama ada hanya mengaburi mata atau jujur :)

Perbandingan
Comfirm lah kan..
kalau dah bercinta..xkan la nak banding-bandingkan plak kan..
mesti lah nak jaga ati kekasih-kekasih ati kan...
ye ar..klu baru kenal dan wat perbandingan yg menyakinkan ati...
..ce awak tgk org tuh cantik aje baju dia..
..cuba awak try pakai warna baju mcnie..
..awak penah x terfikir nak ubah penampilan awak..
ewah-ewah sentap rasa nyer...
hihihi~ape2 pun sendiri buat penilaian lah yea...

seindahcerita: Di atas nie adalah pandapat dan pendangan saye sahaja..
Tiada kena mengena ngan sesiapa..arap maklum!

|siapa suke makan ubi kentang?|


Siapa suke ubi kentang??
biasa nyer klu yg de baby tu..
mesti ade yg suke cmpur kan bubur ngan ubi kentang kan..
ala..kekadang tuh..kite yang dah bosar-bosar nie pun suke kan..
lelagi kalau masak Sup ayam ke...
kari ayam ker...kurma ker..
mesti letak ubi kentang kan.....
so,jom nieyl share khasiat ubi kentang nie...
pada yang x taw laaa...
:
:
:
  • Ubi kentang kaya dengan potassium, vitamin C  yang membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber. 
  • Ia juga mengandungi vitamin B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi.
  • Kandungan potassium ubi kentang adalah dua kali ganda daripada yang terdapat di dalam pisang dan fiber. 
  • Jumlah lemaknya pula di bawah paras 25 peratus, dengan ini dapat menghalang serapan kolesterol di dalam lapisan saluran darah.
  • mengandungi protein , sebnyk yg terkandung dalam nasi, gandum dan bijirin
  • mengukus lebih baik dari merebus, kerana vitamin larut air boleh hilang ke dalam air

seindahcerita: makan ubi kentang bebanyak ye..:)


|paksa makan jugak|

salam...
selamat kembali bekerja semua..
arini rmai yg keje tak?
hihi~klu kat tempat nieyl nie...
ramai yang amek cuti ari..
so,meeting pun terpakse tunda next week...hehe~

so,arini keje x berapa nak stress sgt la..
opis x padat ngan org...hehe~
sunyi aje...sambil2 tuh leh la pasang lagu yang best2...
hihi~ 

smlm nieyl penat gler..
balik dr sambutan besday ayah..
besar-besaran...serius mmg penat gler..
so,smpai aje umah tuh dlm kol5 ptg..
nak x nak..perut nie agak terasa lapar giler...

Kat jamuan ayah td nape x makan???
bkn nieyl x nak makan...
nieyl just makan sup tulang ngan kueh kuey teow je...
nasi semua x de selera....
tapi itu la...klu masak sendiri bukan men berselera gler...
ish..ape la punye org la nie kan..
org kasi senang nak susah jgak...
hehehe~

Bler dah masak2 tuh...
en.husband xde umah..
kol5 ptg tuh die kuar teman mak ngan ayah mertua g banting..
beli barang..
so,balik dr tuh...upernyer die dah makan sate..:(
so,penat nieyl masak kan...
nieyl wat muke majuk...hihihihi

pastu die makan jgk ckit...hihihi~
pastu muke ini pun kembali senyum..haha
jahat nyer laaa kan..:P
kebuntuan..masak ayam masak merah bersama petai...haha...sedaaappp gak....
sayur campur simple

seindahcerita: minggu nie en.husband keje pagi..so,ptg dah ade kat umah..
rutin memasak kembali...:)

|gler kentang|

Salam..
peh!tgk ar makanan dlm pinggan tuh..
gler kentang kan...
nie makan tok sorang ke 2 org nie..
hahaha~

seindahcerita: so,hepi holiday semua...:)

|from korea|

Salam..
selamat tgh ari..
hihihi~arini nieyl murah rezeki...
dapat lagi ole-ole from korea..
dari pegawai nieyl baru balik dr holiday kat sane...:)
sweet kan...

ari-ari tgk airasia.com
ari-ari check tiket..
tapi x jgk pegi-pegi..hahaha

seindahcerita: petang nie de makan mee kari kat umah ibu mertua..:)



|ole-ole dari cameron|

Salam...
selamat pagi semua..
arini smpai opis ngam-ngam aje tau..
haha~tapi x merah lg laaaa....
still hitam lg...

arini jalan dr umah nieyl..
byk lak lori..pastu kete...
so,perjalanan yg sepatut nyer 10minit...jadi 15minit...
itu pun mase nak naik ke cyberjaya tuh..
dah la highway..so,laju la kan..
blh lak ade satu van selang satu kete ngan nieyl benti mengejut...
Ya Allah..nasib baik la nyawa nieyl panjang~ terima kasih Ya Allah

Nieyl sempat brek...
mase tuh tgh seronok dgr celoteh johara pagi era..
mmg jantung tuh berdegup lain mcm rasa nyer....
ish!bahaya...
"ole-ole dr cameron"

strawberi tuh dah abis di telan dah...
tinggal jem ngan teh aje....
hihi~sbb nyer x leh tahan lame strawberi tuh kan...
musim hujan buah nyer alahai...comey2 belaka...
kecik-kecik mcm buah guli aje...hihihi~

seindahcerita: semalam berangan nak bukak butik.haha

|menjadi jgak paprik ku|


haha~semakin ari semakin pandai memasak..
classs ko nieyl..haha~
semoga suami syg manyak2 yea..haha

seindahcerita: dapat pujian dr en.husband kate nyer sedappppp..haha

|Jenjalan kat Melaka|

Salam..
selamat pagi semua...
minggu nie x liat sgt la nak g keje...
sbb nyer keje 3 ari aje kan..haha~
lusa dah cuti balik...suke~nyer...
sbb nyer 30hb nie besday ayah nieyl...

Oklah,bab besday ayah nieyl tuh...
next2 entry nieyl cter yea..hihihi~
last week nieyl g melaka..
ala...saje aje nak jenjalan...
meredah jem...haha~gedik kan...

Jom layan picture nieyl di pagi ari...
"ke taman buaya lah kite,sbb nyer bawak anak2 buah nie cuti sekolah kan"
"buaya kat belakang tuh buaya betul tau...di awetkan"
"yg nie buaya betul la...tapi beku mcm patung aje..x gerak2"
"semangat nak mandi sebenar nyer..bukan nak tgk buaya sgt bebudak nie"
"haha~sempat ler amek gmbr sorang..sbb nyer gambar bebudak aje yg banyak"
"anak-anak buah nieyl sibuk beno ajak naik keretapi raksasa nie"
"lepas tuh nieyl g naik river cruise lak..kat putrajaya x naik lagi..haha"
"mase nie dalam bot mengelilingi sungai"
"en.husband nieyl nie suke bebeno amek gambar si kecik nie...penuh gambar die aje"
"yg paling unik nyer..ade kedai kat area tepi sungai tuh"
"lepas tu ade lukisan kat bangunan tuh"
"see...cantik kan..."
"nie lah bot yang kiteorg naik mase nie dah nak gelap dah..."

kalau naik cruise nie better malam la...
lagi cantik suasana lampu nyer..
klu siang tuh leh gak tgk tapi lukisan aje laaaa...:)
ape2 pun best gak ...RM10.00 dekat setengah jam lebih gak laaa...

"teka ape nie??"

Gambar kat atas tuh sebernar nyer bukan la ikan betul..
rmai sgt kate "bela ke ikan tu"
xdelah..nieyl nie suke beli benda yg unik...
yg jarang kite jumpe...
itu FM la...die kena beli sepasang..
xleh beli satu-satu..
satu en.husband..satu lagi nieyl..hahaha~

Oklah..itu aje nak cter..
sbb nyer pegi pun balik ari...
klu g lelama mesti byk tempat leh pegi..
pastu share kan...hehe~
xpela..next time kte g tempat lain lak yea...

seindahcerita: jap lg nieyl akan lancarkan contest blog nieyl..tungggguuuu!!

|susag gler nak carik tempat duduk|

salam...
selamat pagi semua...
dah 4 ari x meng'update blog nie..
almaklum la cuti panjang kan..haha~
arini pun lewat ckit nak bersiaran...
banyak keje menanti dipagi ari td..
so,skrg nie dah lengang ckit...

ari ahad yang lepas..
abg ipar nieyl belanja nieyl ngan en,husband makan..
sempena besday die..hihi~
klu ikutkan plan nieyl nak bawak dieorg g makan kat restoran..
yg nieyl buka puasa ngan kengkawan mase bulan puasa tuh...
name kedai die "senandung malam"
area bagan lalang..klu ade sesiapa pernah sampai ctu..
restoran seafood area ctuh...

bler sampai aje restoran tuh...
mak ai...mmg xde tempat kosong..
mmg smpai beratur panjang...
last2 tukar fikiran carik kedai lain yang berhampiran kat stu gak..
sbb nyer kat area situ mmg seafood nyer restoran...

ade lah dalam 6 kedai kat ctuh..
tapi mmg penuh sepadat nyer..
xsanggup la nak menunggu...last2 ade satu kedai nie...
tapi nieyl x nmpk lak name restoran tuh..
so,xtaw la name nyer "kedai x bernama"

itupun uolls nak tahu...
dekat 1 jam kot tggu makanan kiteorg smpai...
ade smpai yg angkat kaki nak tunggu makanan...hihih~
ade yg panas ati pun ade tahu...
disebabkan dah lame sgt tunggu...
dekat 2jam..bler makanan smpai...
org2 yg order tuh dah blahhh...ish2..mcner tuh?

Oklah..jom tgk menu ape yg nieyl makan..sedap2 tau...hihi~
"tom yam campur"
"yg nie mcm pahat..tapi die ade name die..xtaw lak name die ape"
nie masak cili api
"lala masak halia tok anak2 buah nieyl,sgt sedap...fresh"
"wow!ketam kegemaran nieyl masak masam manis"
memang A
"udang goreng tepung"

seindahcerita: nieyl baru balik bercuti kat melaka...:)

|Baru dapat bersiaran|

Salam..
selamat petang semua...
nieyl baru boleh bersiaran nie...
sebab nyer dr pagi td satu bangunan nieyl nie network problem..
mesti tertanya-tanya kan...
nape la nieyl x BW blog kekakak semua kan....
hihihi~

ok..petang nie nieyl BW k...
dah xde entry nak wat dah..
sbb nyer dah petang kan...lagi 1 jam nak balik dah...hehehe~
so,tQ semua yg bagi komen semalam yea...:)
nieyl dah pilih dah....hehehe

seindahcerita: pagi-pagi esok nak gerak ke melaka :)

|mane lagi ok|

Salam..
hye semua..
Dah lunch?nieyl dah sudah..
skrg nie tgh rehatkan kepala...mata...
jap lg nak tdur sekejap..
hihi~

oh ya..tadi nieyl tetiba dapat idea..
terus buat..hihi~
hanya dapat 2 aje..
sbb otak dah penat...hihi`
nieyl nak letak di setiap gambar dlm blog nieyl..
tapi x taw nk letak yg mane...

"photo I"

"photo II"

seindahceita: Zzzzzz.

|popcorn buatan sendiri|

Salam...
selamat pagi..
khamis arini...jumaat akan dtg...
hmm..ari sabtu nie nieyl akan gerak ke Melaka..
tapi x tdo sane pun balik ari aje...hehe~
nak g mandi manda kat wonderland...
hihii~

pagi nie nieyl makan nasik lemak rm1 (kedai mak nieyl)
pastu bawak bekal kuih seri muka.. (kedai mak nieyl)
haha~sebab itu la g keje x bawak satu sen pun...hahaha~jimattt... :P

Semalam pegawai nieyl kasi nieyl popcorn...
die buat sendiri..wah!sedap makan tuh..mcm nak tgk wayang lak...
yela biasa nyer makan popcorn nie time tgk wayang aje...hehehe~
see..warna warni kan....upernyer senang aje nak buat nyer..
nak tahu...google la ye...hehehe~
tapi senang mcner pun...klu malas tuh..mmg x jadi gak kan...
hehehe~

seindahcerita: Syukur Alhamdulillah..smlm dpt gud news dr en.husband.. :)

|wordless wednesday: Zaman Sekolahku|

salam...
selamat pagi semua...
pagi nie nieyl nak kemaskini external nieyl..
lepas tuh terbukak lak folder sekolah lame..
tetibe rasa sebak ckit...rasa rindu kat mereka nie...
ade yg masih berhubung...
tapi ade jugak yang dah terputus..
tok hilangkan rindu nie...
jom layan :)
"mase nie jamuan raya peringkat sekolah tahun 2007"
"sebahagian kawan nieyl yg amek exam stpm 2007"
"skrg nie ade yg masih study..n ade jgk yg dah kwen"
"kiteorg nie pantang klu cikgi lambat masuk atau x masuk clss"
"camera mmg sentiasa bawak ke mane sahaje"
"biler tgk balik gambar2 nie...Ya Allah...ingin kembali ke sekolah semula"
"bff bergosip..tapi buka terbuka..itu dah selalu gitu kan..:P "
"mase nie tgh melepak kat class sebelah..form 6 jugak.."
"x padan ngan tangan patah..hihi~ief g mane2 ketas nota x penah tinggal"
"mase nie nieyl masih lg patah tangan tuh...klu x silap nie kat UKM
ade program jawab paper pengajian Am Stpm :)"
"ntah mane la sam ngan danial tu kan...lame x dgr cter dieorg"
"ief skrg keje kat bank,shima da de anak 1,nad masih study lg,
niza keje kat jabatan agama islam dan nieyl masih di jpa :)"
"peace!"
"rindu gler kat korang tau..bler la kite nak jumpe nie"
"nie my bff lelaki nieyl sampai skrg..now die masih study kat UKM amek master"
"klu x silap nieyl..nie picture yg pertama kite amek..
mase tuh baru nak kenal-kenal"
"hebatnyer la kwngkawan nieyl nie...belajar smpai cmtuh yea..hahah"
kelakar betul..."

seindahcerita :betullah org kate zaman sekolah paling best :)

|Cabutan Bertuah Menggapai Gadjet Impian|

Salam...
selamat pagi rabu...
smlm nieyl dpt invite dr kak fiza..
tok join GA husband dia..:)
so,xelok tolak rezeki kan...hehe~
mencuba x salah..
sbb rezeki tuh kita tak tahu kan.. :)

if nak join pun boleh :) klik SINI

Hadiah yang ditawarkan pun agak menarik..
jom tgk ape hadiah nyer yea..

- 1x1 photobook bernilai RM 200 lebih + photoshoot  (bonus bernilai Rm100)
- 2x photoshoot oleh photoshoot murah bernilai Rm100 setiap satu
- 1x RM 40 tunai
- 1x RM 30 tunai
- 1x RM 20 tunai
- 1x RM 10 tunai
- 1x fridge magnet USS Singapore
- 10 peserta awal dapat memenangi hadiah cabutan bertuah

Nieyl dah selesai kan Tugasan Pertama..
tugasan kedua pun dah selesai.. vote bermula semalam dan hari ini..(2x)

**** Cabutan bertuah ini dianjurkan oleh cikgu naman semperna iPhone 5 Gadjet Impian yang ditaja oleh mrsfiza.comJURUGAMBAR PERKAHWINAN dan PhotoShoot Murah

seindahcerita: mencuba nasib..klu ade rezeki tu ade la..hihihi

|Fiji dilanda Taufan|

Salam...
Selamat pagi semua....
arini opis nieyl penuh ngan org...
riuh rendah...hehehe~

bagi yang x taw..
skrg nie negara FIJI dilanda Taufan..
masih igt lg x nieyl penah cter pasal my sister yang kat sane?
skrg nie die x dpt dihubungi lagi..
last call ari ahad jam 8.30 waktu malaysia..

radio IKIM melaporkan..
setakat ini tiada lagi kematian...
Alhamdulillah...
semoga kakak,abg ipar nieyl dan baby dlm kandungan selamat..

Mari same2 panjatkan doa untuk mereka..
terima kasih semua...

seindahcerita: solat hajat...

|Kasih Sayang Suami dan Isteri|


Nabi Muhammad SAW bersabda: Lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang paling baik kepada isterinya. Dan wanita yang paling baik dari umatku adalah wanita yang paling baik bagi suaminya.

Bagi isteri yang baik pada suaminya tiap hari akan mendapat SERIBU syahid (kerana ikhlas dan sabarnya). Wanita yang paling baik adalah wanita yang membahagiakan suami dalam segala hal yang diinginkannya, selain bermaksiat kepada ALLAH.

Lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang bersifat lembut pada isterinya. Setiap hari suami yang baik kepada isterinya akan mendapat SERATUS SYAHID (kerana ikhlas dan sabarnya).”

Dengan hairan Umar bin al-Khatab r.a. bertanya, “Wahai Rasulullah, mengapa isteri dapat pahala SERIBU, sedang suami hanya SERATUS?”.

Nabi SAW menjawab, “Wahai Umar! Pahala dan keutamaan isteri lebih besar dari suaminya, kerana ALLAH SWT mengangkat darjat lelaki di dalam syurga beberapa darjat disebabkan redha dan doa isteri kepada suaminya.

Namun ketahuilah bahawa dosa terbesar setelah syirik kepada ALLAH adalah menderhakai suami. Dan takutlah kalian kepada ALLAH terhadap DUA ORANG LEMAH, yakni ANAK YATIM dan ISTERI.

Barang siapa yang berlaku baik kepada keduanya/lemah lembut, bererti ia telah menggapai redha ALLAH. Dan barang siapa yang berlaku buruk kepada keduanya, maka ia berhak mendapat murka-Nya.

Hak isteri atas suaminya adalah seperti hak-KU atas kalian. Barang siapa yang menyia-nyiakan hak ALLAH, maka ia akan kembali dengan mendapat murka ALLAH SWT dan tempat kembalinya adalah tempat yang paling buruk, yaitu Neraka Jahanam”.


seindahcerita: renung-renung kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seindah Cerita Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign